Prognoza PAC: Piata IT la nivel global va ramane un mediu ostil si in acest an. Cloud computing-ul va transforma piata

 

Piata IT la nivel global va ramâne un mediu ostil si în acest an, conform unei prognoze a Pierre Audoin Consultants (PAC). Astfel, potrivit raportului, în timp ce subiecte precum cloud computing, analytics, digital, mobilitate si securitate vor genera oportunitati substantiale de crestere pentru industria IT, modificarile modelelor de operare si livrare vor avea în continuare un efect negativ asupra pietei.

laptopuri si mainiChristophe Châlons, analist din cadrul PAC, a declarat: „Este evident ca piata IT europeana nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor în 2013, iar 2014 nu va aduce, în mod sigur, nicio accelerare majora! Totusi, va începe o redresare progresiva în cursul anului, mai devreme sau mai târziu, în functie de tara. Fara îndoiala, vor fi oportunitati interesante, atât legate de IT-ul «traditional», cât si de cel «inovator». Totusi, piata va fi mai dificila decât oricând, obligând furnizorii sa îsi îmbunatateasca profilul si sa îsi defineasca mai bine punctele forte si valoarea adaugata. Cloud computing, analytics, mobilitatea, aplicatiile digitale si securitatea vor fi segmentele cele mai importante pentru crestere la nivel de piata, dar vor exista în continuare oportunitati substantiale în IT-ul traditional, în special privind servicii ca gestionarea aplicatiilor si externalizarea infrastructurii. Indiferent de segment, «traditional» sau «inovator», modelul potrivit de afaceri, care include atât modelul potrivit de livrare, precum si valoarea adaugata, va face diferenta”.

Conform raportului PAC, o anumita stagnare a pietei reiese din performanta celor mai multi lideri traditionali de pe piata de servicii IT, care au afisat pâna acum venituri constante sau chiar mai mici pentru 2013, în lume si mai ales în ceea ce priveste activitatea lor din Europa. De asemenea, potrivit aceluiasi document, IT-ul inovator va juca un rol esential în transformarea digitala, deoarece companiile îsi redefinesc modelele de afaceri bazate pe aplicarea tehnologiilor de tipul analytics & big data, mobility si M2M. Cu toate acestea, pâna acum, desi exista câteva proiecte importante, care au un oarecare rol inovator, contractele în jurul acestor proiecte noi au ramas de dimensiuni limitate. Mai mult, numerosi clienti se lupta si acum cu transformarea acestor tehnologii si concepte în oportunitati concrete de afaceri pentru companiile lor, creând astfel o cerere uriasa de consultanta.

*  Prognoza: „Cloud computing-ul va transforma piata”

Conform prognozei PAC, utilizatorii vor fi dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru inovatii, iar cloud computing-ul se va afla în centrul acestei transformari, atât privind infrastructura, cât si aplicatiile. În primul rând, trecerea la modele cloud va contribui la reducerea costului total implicat de IT, iar noi îmbunatatiri se vor produce în industrializare, automatizare si standardizare, se arata în raport. În ceea ce priveste infrastructura, PAC noteaza ca modelele de cloud au asupra activitatii furnizorilor de IT un impact similar cu acela al internetului asupra firmelor de telecomunicatii în ultimul deceniu. În timp ce genereaza câteva noi oportunitati, au, mai ales, un impact dramatic asupra modelului de fixare a preturilor pentru serviciile de infrastructura. De asemenea, „cloud computing-ul ofera agilitatea si viteza necesare pentru a implementa noi aplicatii si modele de business, legate mai ales de digitalizarea tot mai mare a economiei”, specifica PAC.

Odata cu noile tendinte din domeniul IT, nevoile utilizatorilor s-au îndreptat, cu precadere, catre zona de securitate: „având în vedere ca riscurile s-au materializat, firmele sunt din ce în ce mai dispuse sa plateasca pentru a-si securiza IT-ul”, se arata în document. Vlad Pirvu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie