Activitatea scolilor auto, in vid legislativ. Ministerul Transporturilor propune o legislatie temporara

 

Activitatea scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto urmeaza sa fie reglementata printr-un nou act normativ, se arata intr-un proiect de ordin lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor. Acest lucru vine in conditiile in care documentul care legifereaza activitatea acestora este in prezent suspendat, in baza unor hotarari judecatoresti.

scoala soferiPotrivit Ministerului Transporturilor, Ordinul MT nr. 733/2013 prin care sunt aprobate normele de autorizare a scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto si care a intrat in vigoare la 13 mai 2013 este suspendat in baza unor hotarari judecatoresti.

Mai exact, instructorii auto autorizati au formulat mai multe cereri de chemare in judecata a Ministerului Transporturilor prin care au solicitat suspendarea si/sau anularea Ordinului MT nr. 733/2013. Astfel, in prezent exista 278 de dosare pe rolul instantelor de judecata, dintre care 91 au fost respinse, iar 9 au fost admise.

Conform Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, suspendarea executarii actului administrativ are ca efect incetarea oricarei forme de executare, pana la expirarea duratei suspendarii.

Concret, suspendarea unui act administrativ cu caracter normativ printr-o hotarare judecatoreasca are ca efect direct incetarea temporara a efectelor acestuia pana la data la care instantele judecatoresti vor transa definitiv litigiile care ar avea ca obiect anularea acestui act administrativ, iar efectele acestei hotarari se produc erga omnes (n.r. adica pentru toata lumea, fara exceptii), nu doar asupra partilor care au calitate procesuala pasiva, au precizat reprezentantii Ministerului Transporturilor.

In conditiile in care Ordinul MT nr. 733/2013 este suspendat si prin acest act normativ a fost abrogat Ordinul MT nr. 1019/2009 care si-a produs efectele pana la data intrarii in vigoare a Ordinului MT nr. 733/2013, adica pana la 13 mai 2013, in prezent nu exista niciun act normativ care sa reglementeze activitatea scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto, sustin reprezentantii Ministerului Transporturilor.

Pentru a solutiona aceasta situatie Ministerul Transporturilor a emis un proiect de act normativ care sa asigure temporar cadrul legal si implicit masurile care sa le permita scolilor de conducatori auto si instructorilor auto sa-si desfasoarea activitatea de pregatire (practica si teoretica) pentru obtinerea permisului de conducere.

“Masura temporara se va aplica pana la emiterea unui act normativ care sa reglementeze activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, pentru o perioada de un an, dar nu mai tarziu de ramanerea definitiva a hotararilor privind cererile de chemare in judecata pentru anularea Ordinului MT nr.733/2013”, au subliniat reprezentantii Ministerului Transporturilor.

Prin proiectul de act normativ lansat recent in dezbatere publica urmeaza sa fie aprobate o serie de norme privind atestarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto, autorizarea instructorilor auto si a scolilor de conducatori auto. De asemenea, prin acelasi document urmeaza sa fie aprobate programa de scolarizare a scolilor de conducatori auto care desfasoara cursuri pentru obtinerea permisului de conducere, precum si metodologia de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica pentru obtinerea permisului de conducere.

In acelasi timp, dispozitiile propuse de Ministerul Transporturilor stabilesc ca dosarele de autorizare ale scolile de conducatori auto organizate in regim juridic de persoane fizice autorizate depuse la Autoritatea Rutiera Romana, care nu au putut fi solutionate pana la data comunicarii sentintei civile nr. 231/23.09.2013, pronuntata de Curtea de Apel Suceava, respectiv 28.10.2013 si care indeplineau conditiile de autorizare in vigoare la acea data, urmeaza sa fie solutionate, la solicitarea deponentilor, in conformitatea cu legislatia aplicabila la data introducerii acestora.

In ceea ce priveste scolile de conducatori auto organizate in regim juridic de persoane fizice autorizate, acestea urmeaza sa functioneze in continuare in conformitate cu metodologia pentru scolile de conducatori auto.

In plus, autorizatiile eliberate scolilor de conducatori auto, autorizatiile eliberate instructorilor auto, precum si atestatele eliberate profesorilor de legislatie rutiera si instructorilor auto a caror valabilitate a expirat in perioada de timp cuprinsa intre data comunicarii sentintei civile nr. 231/23.09.2013, pronuntata de Curtea de Apel Suceava, respectiv 28.10.2013 si data intrarii in vigoare a proiectului de ordin, isi pastreaza valabilitatea pentru o perioada de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestuia.

Atentie! Prevederile tratate in acest material nu se aplica momentan, ci se afla doar in stadiul de proiect pe care il puteti consulta AICI. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie