Fostul premier israelian, Ariel Sharon, a decedat

 

Ariel Sharon a decedat sâmbata, la vârsta de 85 de ani, relateaza presa din Israel. Fostul premier israelian a suferit un atac un accident vascular cerebral la începutul anului 2006, în urma caruia a paralizat. De atunci este a fost în coma si era mentinut în viata doar cu ajutorul aparatelor.

Ariel SharonFostul premier israelian era internat la clinica Sheba, iar starea lui de sanatate se înrauta?ise în ultimele zile.

„Regele Israelului” si „Leul lui Dumnezeu” sunt supranume pe care Ariel Sharon (nascut Scheinermann, pe 26 februarie 1928) si le-a dobândit pe câmpul de lupta, mai ales dupa operatiunile tactice de geniu în cadrul „Razboiului de sase zile” (1967) si în cel „de Yom Kippur” (1973), ambele împotriva acelorasi coalitii ale vecinilor arabi, respectiv Egipt, Siria si Iordania, ambele soldate cu victorii legendare ale Israelului.

Laudat si criticat în egala masura, Ariel Sharon si-a adus din plin aportul la modelarea statului evreu asa cum arata el astazi. Un simbol pentru unii, un lider malefic pentru altii, dar un personaj caruia nimeni nu-i poate contesta locul în istorie.

Cariera politica a lui Ariel Sharon a început oficial în 1973 când a fost ales prima data în Knesset. A avansat la functia de consilier al prim-ministrului, pe teme de securitate, apoi a ocupat sase functii de ministru, pâna sa ajunga seful cabinetului, în 2001.

Cea mai controversata dintre deciziile sale a venit în 1982 în perioada în care conducea Ministerul Apararii. Atunci, aproape singur, a hotarât sa invadeze Libanul, pe motiv ca era locul de unde palestinienii lansau atacuri asupra statului evreu. Operatiunea s-a încheiat dezastruos, iar Sharon si-a pierdut functia si a fost anchetat pentru crimele comise în timp asaltului. Opt ani mai târziu, când a devenit ministrul Constructiilor si Locuintei, a initiat cel mai mare proiect de colonizare a Cisiordaniei si Fâsiei Gaza.

În 2000, o vizita controversata la Templul Muntelui din Ierusalim a dus la izbucnirea celei de-a doua Intifade. Cariera sa a luat o noua turnura în 2005. Se afla înca în functia de prim-ministru când a decis sa formeze propriul partid. Nu a mai apucat sa candideze pentru un nou mandat. Rapus de o serie de atacuri cerebrale, Ariel Sharon a intrat în coma la 4 ianuarie 2006.

Raanan Gissin, fost consilier al lui Ariel Sharon: „Am fost consilierul sau timp de 15 ani si pentru Israel este un moment foarte trist. Ariel Sharon a fost un simbol al tarii, asa cum Nelson Mandela a fost pentru poporul din Africa de Sud”.

Fiii lui Ariel Sharon au dorit ca el sa fie tinut în viata de aparate, însa în cei opt ani n-au existat semne ca starea sa ar fi reversibila. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie