Ministerul Sanatatii vrea interzicerea exporturilor paralele pentru medicamentele aflate in noua lista de compensate, pe o perioada de 6 luni

 

Ministerul Sanatatii (MS) vrea sa interzica pe o perioada de 6 luni exporturile paralele pentru medicamentele aflate în noua lista de compensate, având în vedere necesitatea pacientilor de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, informeaza institutia.

ministerul-sanatatiiIntentia în acest sens a fost comunicata reprezentantilor industriei farmaceutice la o întâlnire de sâmbata la care au participat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarul de stat, Adrian Pana, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, (CNAS), Cristian Busoi, si directorul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.

„Având în vedere necesitatea pacientilor de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, ministrul Sanatatii a mai transmis industriei farmaceutice intentia MS de a interzice pe o perioada de 6 luni exporturile paralele pentru medicamentele aflate în noua lista de molecule compensate pâna la intrarea în vigoare a tuturor masurilor propuse pentru ca procesul de reforma sa fie coerent”, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX de MS.

În 2013, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat un ordin de suspendare, pâna la sfârsitul anului, a exportului paralel de medicamente oncologice pentru care exista riscul aparitiei unor disfunctionalitati în aprovizionarea farmaciilor si spitalelor.

Tot la întâlnirea de sâmbata, Nicolaescu a punctat intentia MS de a înfiinta, în partea a doua a anului, o structura de evaluare a tehnologiilor medicale, în vederea unei organizari mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate.

Totodata, ministrul le-a transmis reprezentantilor industriei farmaceutice intentia autoritatilor de a reactualiza semestrial în 2014 si trimestrial în 2015 lista de medicamente, conform reglementarilor europene, astfel încât pacientii sa poata beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie.

Cu acelasi prilej, a fost discutata problema taxei clawback, context în care reprezentantii Asociatiei Române a

Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au propus ca fiecare companie – atât producatorii de medicamente originale, cât si cei de generice – sa plateasca o taxa în functie de consumul individual pe care îl determina în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

„Partile au agreat ca pe parcursul lunii ianuarie sa continue discutiile privind temele mai sus amintite, urmând ca, la sfârsitul lunii, sa existe o propunere finala agreata referitoare la subiectele puse în discutie”, se mai arata în comunicatul MS.

Potrivit producatorilor de medicamente originale, în prezent, toate companiile farmaceutice platesc catre stat o taxa de clawback care se ridica la aproximativ 14 la suta din cifra de afaceri (adica 14 la suta din totalul vânzarilor companiei). Taxa este platita numai de companiile producatoare de medicamente, însa taxa este calculata inclusiv pentru adaosurile de distributie si de farmacie pe care nu le încaseaza companiile producatoare de medicamente, atrag atentia producatorii de medicamente originale.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat anul trecut ca va propune calcularea taxei clawback diferentiat pentru medicamente originale (sau inovative) si respectiv pentru medicamente generice (echivalente mai ieftine ale produselor originale ale caror brevete au expirat).

Companiile producatoare de medicamente originale se tem ca, în urma aplicarii clawback-ului diferentiat, pentru ele taxa poate ajunge pâna la 30 la suta din vânzarile realizate. În aceste conditii, exista pericolul retragerii unor produse de pe piata din România, arata reprezentantii producatorilor de medicamente inovative. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie