Euro – La un nou maxim al ultimelor sase luni

 

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze, astfel ca Banca Nationala a României (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor sase luni.

Euro 1O rata de schimb superioara, de 4,5340 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anuntat pe 7 iunie.

Banca centrala a publicat miercuri un curs de referinta în scadere, la 4,4979 lei/euro.

Leul s-a apreciat initial miercuri, pe fondul relaxarii politicii monetare a BNR, însa evolutia a fost corectata în urma declaratiilor guvernatorului bancii centrale.

„Acesta a numit variatii de 5% ale leului în jurul valorilor curente drept «normale», mentionând în acelasi timp ca se teme mai degraba de lipsa potentialului de depreciere a leului în urma masurilor recente (…) Pe scurt, credem ca deciziile semnificative de ieri (miercuri, n.r) si toleranta la volatilitate sugereaza ca BNR nu este îngrijorata de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totusi, prognoza noastra de intarire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat, întrucât oscilatiile respective au avut loc pe volume semnificative, ceea ce sugereaza o consolidare la nivelurile actuale”, potrivit unui raport ING Bank transmis joi dimineata.

Leul s-a depreciat accentuat si fata de dolarul american, rata de referinta leu/dolar urcând la 3,3267 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data mentionata, cursul a fost acelasi cu cel de joi.

Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR în functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cotatiile monendei nationale au coborât sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetara luând prin surprindere piata, majoritatea analistilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.

Dupa declaratiile guvernatorului, cursul a urcat pâna la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri.

Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piata ca banca centrala îsi doreste un curs mai mare.

La începutul sesiunii de joi, rata de schimb a depasit 4,5 lei/euro, iar la jumatatea zilei operatiunile se perfectau aproape de 4,53 lei/euro.

„Dincolo de evolutiile pe termen foarte scurt, ne retinem perspectiva pozitiva asupra leului, datorita unei cresteri importante a PIB si a funadamentelor economice atragatoare (ajustarea deficitului de cont curent, disciplina fiscala si revenirea investittiilor straine directe pe fondul unei perspective pozitive asupra cresterii economice)”, arata analiza ING.

Dobânzile afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scazut de la 0,68 – 1,18% la 0,57 – 1,08% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politica monetara a BNR, aflata în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de alta parte, dobânzile practicate de bancile comerciale încadreaza dobânda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamâna se plasau la 0,71 – 1,21% pe an.

Totodata, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, în functie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut de la 2,16% la 2,1% pe an. zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie