In Germania s-a creat o comisie care sa identifice masurile de evitare a „turismului pentru beneficii”

 

Cancelarul german, Angela Merkel, a decis crearea unei comisii care sa analizeze posibilitatea introducerii unor garantii legale pentru limitarea „turismului pentru beneficii sociale”, în încercarea de atenuare a disensiunilor din cadrul noii coalitii guvernamentale.

Angela MerkelPartenerii de coalitie din landul Bavaria, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), au avertizat în ultimele saptamâni ca imigranti saraci din state estice membre ale Uniunii Europene ar putea veni masiv în Germania pentru a beneficia de sistemul generos al indemnizatiilor sociale, scrie Wall Street Journal. Mai multe state membre UE, inclusiv Germania, au fost nevoite sa elimine de la 1 ianuarie 2014 restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor români si bulgari.

Însa Partidul Social-Democrat (SPD, de stânga), aliat cu Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a Angelei Merkel, inclusiv cu filiala bavareza Uniunea Crestin-Sociala (CSU), în noua coalitie guvernamentala bipolara din Germania, a denuntat retorica antiimigratie, considerând ca temerile exprimate sunt exagerate.

Pe fondul disensiunilor din cadrul coalitiei de uniune nationala, CSU a cerut masuri dure pentru evitarea fraudelor în sistemul indemnizatiilor sociale.

Ambasadorul României la Berlin, Lazar Comanescu, a declarat pentru Huffington Post Deutschland ca este revoltat de faptul ca, în Germania, notiuni precum migratia saraciei si înselaciunea sunt folosite cu referire la toti românii aflati la munca în aceasta tara. „Ma revolta faptul ca se folosesc la modul general notiuni precum saracie si înselaciune. (…) Mai ales ca 90% din românii care traiesc aici au o contributie importanta la dezvoltarea Germaniei. Sunt 3.000 de medici care lucreaza în Republica Federala. Imaginati-va ce s-ar întâmpla daca acestia nu ar mai fi aici”, a precizat Lazar Comanescu. În opinia sa, actuala dezbatere „duce la confuzie si pune în discutie principii fundamentale ale Uniunii Europene, si anume libertatea si cooperarea”.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat recent ca imigrantii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid în tarile de origine. „Imigantii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutorul de somaj), alocatia pentru copii si asigurarea de sanatate trebuie trimisi rapid înapoi în tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple, ar trebui sa ne gândim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat luni ca muncitorii calificati sunt bineveniti în tara sa, dar a precizat ca 46% din românii si bulgarii ajunsi în Germania dupa 2007 nu au niciun fel de pregatire profesionala, iar Berlinul nu trebuie sa importe problemele altora. Mihai Draghici, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie