Profit record pentru Petrom in 2013: Peste un miliard de euro

 

OMV Petrom (SNP) va înregistra un nou record de profit net, de aproape 4,6 miliarde de lei în 2013, si va depasi un miliard de euro, potrivit estimarilor Erste Group Research, obtinute de ECONOMICA.NET. Vânzarile companiei vor fi de  24,45 de miliarde de lei, sau peste 6,2 miliarde de euro, la cursul mediu pe anul trecut.

omv petromCea ,mai mare companie din România, OMV Petrom (SNP), va înregistra un profit net de 4.597,7 milioane de lei în 2013, potrivit estimarii analistilor de piata de capital de la BCR, membri ai Erste Group Research.

Astfel, profitul net al SNP va fi de 1,04 miliarde de euro, la cursul mediu pe anul trecut raportat de BNR.

Vânzarile companiei au depasit 24,45 miliarde de lei (6,2 miliarde de euro).

Principalele surse de profit ale Petrom au fost scumpirea relativa a petrolului, dar si a gazelor naturale, pe a carei piata locala s-a început liberalizarea.

Profitul SNP pe 2013 ar creste astfel cu 16,5% fata de 2012, când Petrom a avut un câstig net de 3,95 de miliarde de lei.

2013 a fost penultimul an în care Petrom a beneficiat de regimul de redevente negociat de OMV la privatizarea companiei.

Taxarea companiei Petrom a devenit un subiect de negociere dura cu Guvernul, atât pe tema redeventei cât si a noului impozit pe constructiile speciale, în care se încadreaza si (asa numita taxa de stâlp).

Nivelul redeventelor pe care OMV Petrom le plateste Statului român s-ar putea tripla, începând din 2015, potrivit estimarilor Erste Group Research, publicate într-un raport anterior.

În prezent, Petrom plateste redevente cuprinse între 3,5 % si 13,5 % din valoarea productiei fiecarui zacamânt, în functie de puterea sa.

De asemeni, Petrom va plati pâna la 100 de milioane de euro ca urmare a introducerii noii taxe pe constructii speciale, potrivit unor surse din sectorul energetic.

Oficialii Petrom au spus ca volumul investitiilor care vor fi facute în România depinde de nivelul fiscalitatii. Ei spun ca sumele platite statului român din exploatarea gazelor si petrolului nu înseamna doar redevente, ci si alte tipuri de taxe, si ca Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul României, cu peste 2 miliarde de euro. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie