Precedent juridic istoric in Romania: O comuna are dreptul legal sa hotarasca cu privire la exploatarea gazelor de sist pe teritoriul sau, nu Guvernul sau o alta autoritate centrala
Surpriza pentru Guvernul Ponta: planul guvernamental privind explorarea si exploatarea gazelor de sist s-a împiedicat în instanta.
Disputa privind explorarea si exploatarea gazelor de sist din România a ajuns în instante, dupa ce 15 comune din judetul Vaslui au decis, în 2013, sa interzica astfel de activitati pe teritoriul lor, chiar daca ele sunt conduse majoritar de reprezentantii USL. Practic, autoritatile locale comunale au ajuns sa se lupte în instanta cu Guvernul USL, reprezentat în teritoriu de Prefectura Vaslui, asupra dreptului de a decide cu privire la gazele de sist. O judecatoare a Tribunalului Vaslui a creat precedentul juridic, luând în trei cazuri decizia ca o comuna are dreptul legal sa hotarasca cu privire la exploatarea gazelor de sist pe teritoriul sau, nu Guvernul sau o alta autoritate centrala, pentru ca aceasta resursa nu este legiferata în România si nici nu a fost declarata de interes public national. Niciuna dintre deciziile în instanta privind gazele de sist nu este însa definitiva, ele fiind atacate cu recurs de Prefectura, la instanta superioara – Curtea de Apel Iasi.
Prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, a atacat în instanta aceste decizii ale celor 15 Consilii Locale, cerând desfiintarea lor, pe motiv ca asupra „bogatiilor subsolului” poate decide doar statul, ca autoritate centrala, si nu autoritatea locala. De aici, firul s-a despicat însa în doua. Un judecator de la Tribunalul Vaslui a dat dreptate prefectului, de 8 ori, si a desfiintat deciziile comunelor respective, considerând, conform „dictionarului explicativ”, ca gazele de sist sunt totuna cu petrolul, resursa naturala care, conform legii, intra în atributiile de decizie ale Guvernului. Niciun dictionar explicativ nu defineste însa gazele de sist asa cum sustine magistratul respectiv în motivarile consultate de gândul.
Precedentul, foarte important, a fost creat însa de un alt judecator, care a dat dreptate Consiliilor Locale din alte trei comune – Alexandru Vlahuta, Pogana si Suletea. Decizia magistratului respectiv arata ca autoritatile locale pot lua decizii cu privire la gazele de sist dupa cum cred de cuviinta, pentru ca legile românesti nu clasifica gazele de sist drept o resursa a subsolului conventionala, de uz sau de interes national, asupra carora doar autoritatea centrala a statului ar avea drept de gestiune si decizie.
Printre cele 15 comune vasluiene care se lupta cu Prefectura Vaslui, respectiv cu Guvernul României, se numara si deja celebra Pungesti, unde au avut loc confruntari violente între activistii de mediu, tarani si fortele de ordine, situatie care a fortat compania americana Chevron sa îsi suspende temporar lucrarile de explorare la fata locului. Desi este locul în care Chevron a decis sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din România, Pungesti a fost printre ultimele comune care au decis sa interzica explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunal, cerând totodata si organizarea unui referendum în care locuitorii sa spuna daca sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica pe teritoriul comunei. Procedura este în prezent suspendata, pâna când instanta va lua o decizie în procesul intentat de Prefectura Vaslui Consiliului Local Pungesti.
Verdictele care se bat în cap la Vaslui. Avocata Pungestiului: „Eu am fost piciorul în prag, dar a tinut de interpretarea judecatorului”
Un fapt judiciar interesant din procesele de la Tribunalul Vaslui, legate de interzicerea exploatarii gazelor de sist, arata ca toate deciziile care au dat câstig de cauza Prefecturii au fost luate de un judecator, în timp ce toate deciziile care au dat dreptate comunelor au fost luate de un alt magistrat – judecatoarea Elena Gabriela Aionitoaie . Din comparatia mai multor decizii judecatoresti, atât pro, cât si contra dreptului autoritatii locale de a decide pe gazele de sist, se constata cu usurinta ca motivarile sentintelor sunt aproape trase la indigou, ca de altfel si apararile avocatesti ale Consiliilor Locale ale comunelor în fata Prefecturii. Cu toate acestea, un judecator a luat o decizie într-un sens, iar celalalt în sens opus.
Avocata vasluiana Oana Iovu este cea care a obtinut prima victorie în instanta pentru comune, reprezentând interesele Consiliului Local Alexandru Vlahuta. Aceeasi avocata a fost angajata si de Consiliul Local Pungesti, care îsi apara o decizie similara de a interzice exploatarea gazelor de sist, în fata Prefecturii Vaslui.
„Eu nu am stiut de amploarea acestui subiect. Pot sa spun ca am fost piciorul în prag. Prefectura mergea pe aceeasi idee la toate comunele, ca de subsol nu dispune autoritatea locala, ci cea centrala. Eu am mentionat ca în Legea Petrolului si în Constitutie nu avem legiferate gazele de sist”, a explicat pentru gândul avocata Oana Iovu.
Întrebata cum îsi explica diferenta de viziune între magistratii de la Tribunalul Vaslui, unul dând dreptate comunelor, altul Guvernului – avocata a precizat pentru gândul ca totul a tinut de „interpretarea judecatorului si de cine a stat sa se apere si a avut interesul sa o faca”.
Într-adevar, interesul unor comune de a continua lupta în justitie, pentru a-si apara dreptul de a decide pe resursele din propriul subsol, s-a aratat scazut. Din 9 comune care au pierdut procesul cu Prefectura Vaslui, una singura a atacat decizia cu recurs: comuna Bacani.
Primarul comunei Dumesti, Constantin Vieru, declara în noiembrie, pentru gândul, motivând abandonarea procesului dupa prima decizie la instanta: “Mai are rost sa te bati cu morile de vânt? M-ar fi costat si angajarea avocatului… M-am gândit ca nu am sanse de câstig”. În plus, primarul comunei Suletea, care a câstigat procesul cu Prefectura, explica atunci pentru gândul ca multe comune au cedat în fata Prefecturii de frica rectificarilor bugetare: “Este vorba despre banii pentru bugetul anului viitor. Le e frica de rectificari bugetare. Situatia e delicata la Vaslui. Suntem la pamânt. Eu am fost sunat de la Bucuresti si am fost întrebat daca sunt platit de rusi (…). De la începutul anului viitor, presedintii de consilii judetene vor fi Dumnezei în teritoriu. Toti banii vor trece prin ei. Pâna acum veneau bani direct de la Guvern”, explica pentru gândul primarul Ciprian Tamas. Andrei Luca Popescu, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!