Cum se evita comisioanele bancare pentru anumite operatiuni

 

Bancile cresc comisioanele pentru persoanele juridice fara nici o jena, astfel ca orice tranzactie bancara este din ce în ce mai scumpa. Într-o singura situatie pot fi evitate comisioanele bancare, dar numai pentru firmele care lucreaza cu statul.

Comisioane bancareÎntr-o perioada în care creditarea este în regres, singura modalitate prin care bancile îsi mentin la cote ridicate profitabilitatea este majorarea comisioanelor, în special a celor percepute firmelor pentru diverse operatiuni, cum ar fi platile prin virament.
Comisioanele percepute de banci pentru viramente între firme au crescut spectaculos în ultima perioada, iar institutiile de credit continua sa sporeasca aceste comisioane chiar si de la un trimestru la altul. Pentru firmele care fac plati on-line, comisioanele bancare urca de la 3,5 lei pe operatiune, cât percepe CEC Bank, de exemplu, pâna la maximum 21 de lei pe operatiune, cât percepe BRD, pentru transferuri mai mari de 50.000 de lei. Unele banci practica o serie de comisioane uriase si la administrarea contului deschis. BCR percepe 20 de lei pe luna pentru administrarea contului persoanelor fizice. Pentru alte operatiuni mai noi, cum ar fi transmiterea de extrase de cont prin mesaje swift pentru clienti, BCR percepe 150 de lei pentru primul cont si 30 de lei pe luna pentru cel de-al doilea.

Comisioane si pentru banii care intra în cont

Chiar daca o firma îti vireaza bani în cont, banca percepe comisioane de la ambele firme (si de la cea care plateste, si de la cea care încaseaza). Cu alte cuvinte, aceeasi operatiune bancara este taxata de doua ori: prima data de la firma care face transferul, iar a doua oara de la firma care încaseaza banii. Banca percepe bani chiar daca transferurile între firme se fac în conturile aceleiasi banci. Daca la unele institutii de credit se percep 1-2 lei pe operatiune, la încasarea ordinelor de plata, la altele s-a ajuns la sume record percepute companiei care primeste banii în cont. De exemplu, BRD percepe 10 lei firmei careia îi intra bani în cont de la o alta companie partenera.

Mai ieftin prin internet banking

Cele mai scumpe comisioane sunt percepute pentru platile cu cash, efectuate de la ghiseul bancii. Iar în cadrul aceleiasi banci, comisioanele percepute firmei sunt mai mici decât la ghiseu doar daca se fac plati prin internet banking. Dar si cei care platesc on-line au costuri fixe lunare, cum ar fi abonamentul de internet banking, la care se adauga (la unele banci) chiria pentru token, plus comisionul de administrare a contului. Pâna si bancile de stat au „împrumutat“ din moda scumpirii comisioanelor, practicata cu succes de catre bancile straine care si-au deschis subsidiare în România. De exemplu, CEC Bank percepe un comision de 10 lei pentru sumele sub 50.000 de lei achitate la ghiseu, iar daca plata aceleiasi sume se face prin internet banking, comisionul este de 3,5 lei (pentru sume de pâna la 25.000 de lei) sau de 4,9 lei (pentru sume între 25.000 si 50.000 de lei). Daca transferul depaseste 50.000 de lei, banca a urcat comisionul la 10,5 lei, de la 10 lei în trecut. În plus, o firma care prefera sa efectueze platile de acasa, prin e-banking, fara sa mai stea la cozi la ghiseele bancii, trebuie sa scoata din cont 10 lei pe luna pentru abonamentul de internet banking, la care se adauga comisionul lunar de administrare de 9 lei pe luna.

Cum se evita comisioanele bancare pentru anumite operatiuni

Daca aveti o firma si lucrati cu institutii ale statului, singura modalitate de a evita partial plata comisioanelor umflate ale bancilor ar fi deschiderea unui cont în Trezorerie. Contul se deschide gratis, iar administrarea lui nu genereaza costuri pentru companie. Singurul inconvenient este acela ca nu se pot face prea multe plati dintr-un astfel de cont, dar cel putin evitati câteva comisioane bancare care s-ar percepe firmei când îi intra bani în cont sau când achita impozitele, taxele si contributiile. Firmele care decid sa-si deschida cont în Trezorerie o fac pentru a putea primi bani de la institutiile de stat cu care au contracte. „Dintr-un astfel de cont se pot plati obligatiile fiscale ale agentului economic, iar aceste operatiuni sunt scutite de taxe si de comisioanele care se percep în sistemul bancar, dar daca firma respectiva vrea sa îsi achite un furnizor, atunci din Trezorerie banii trebuie virati în contul sau de la banca si de acolo face platile“, a spus, în urma cu ceva vreme, directorul executiv al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.
Reprezentantii firmelor spun ca nu au ce face din moment ce platile în numerar sunt limitate între firme prin diverse prevederi legale, singura modalitate de a achita facturile catre firmele partenere este viramentul bancar. „Poti sa îti alegi banca sau bancile cu care lucrezi, dar nu poti sa eviti comisioanele bancare. Trezoreria este o alternativa pentru cei care lucreaza mult cu statul, ca evita anumite comisioane, dar marea majoritate a platilor se fac prin banci, iar bancile cresc comisioanele si de câteva ori pe an. Si nu avem ce sa le facem…“, a spus un antreprenor craiovean.

Nici un act normativ nu le poate interzice institutiilor de credit sa majoreze comisioanele pentru persoanele juridice, asa ca bancile le cresc dupa bunul plac, cunoscând faptul ca firmele nu au încotro si vor plati. Unele firme îsi închid conturile la o banca si deschid la alta din cauza comisioanelor ridicate, dar de cele mai multe ori companiile prefera sa îsi deschida conturi la bancile la care au conturi si partenerii lor de afaceri sau la bancile care le ofera pachete avantajoase combinate, de la liniile de credit, la facilitati pentru carduri destinate angajatilor, astfel încât sa atraga agentii economici sa-si ruleze fluxurile de capital prin conturile bancii respective. Ramona Olaru, gds.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie