Remus Borza apreciaza ca listarea Hidroelectrica va fi afectata de pretul reglementat si taxa pe constructii speciale

 

Pretul energiei livrate în regim reglementat, taxa pe constructii speciale si cea pe apa uzinata sunt factori care vor afecta listarea Hidroelectrica, ne-a declarat, ieri, Remus Borza, fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei.

Remus BorzaDomnia sa ne-a explicat: „Compania va strânge mai putini bani de pe Bursa de Valori Bucuresti, în urma vânzarii unui pachet de 15% din capitalul social pentru ca are cheltuieli suplimentare importante în acest an. ANRE (n.r. reglementatorul pietei de energie) a aprobat un tarif de 114 lei/MWh pentru cantitatea de 5,4 TWh pe care Hidroelectrica o va livra, în acest an, pietei reglementate, ceea ce înseamna o pierdere de circa 30 milioane de euro pentru societate. Tariful care acopera costurile este de circa 160 de lei/MWh. În plus, Hidroelectrica trebuie sa plateasca circa 40 milioane de euro pentra taxa pusa pe constructiile speciale. Costurile cu apa uzinata din acest an sunt cu 60 milioane de euro mai mari decât totalul platit în 2010 catre Apele Române”.

Avocatul Borza sustine în continuare listarea companiei, despre care spune ca are ca avantaje obtinerea unei infuzii de capital pentru investitii (operatiunea se va derula prin majorarea capitalului), o mai mare transparenta (raportari periodice, control mai riguros al managementului) si diminuarea ingerintei politicului în activitatea societatii. Într-un interviu acordat ziarului BURSA în luna septembrie, Remus Borza estima: „Hidroelectrica va avea cel putin un miliard de lei profit în 2013. Statul are sanse mari sa obtina 300 de milioane de euro pe pachetul de 10% din actiuni”.

În decembrie, Guvernul a decis sa vânda pe bursa 15% din actiunile Hidroelectrica. Listarea este preconizata sa aiba loc la finalul primului semestru din acest an, dupa auditarea rezultatelor din 2013.

Compania Hidroelectrica va selecta un nou intermediar pentru listarea la bursa, iar companiile interesate vor putea depune oferte pâna în 20 ianuarie 2014. Capitalul social al Hidroelectrica, de 4,475 miliarde de lei (1 miliard de euro), este detinut de stat (80,05% din actiuni) si Fondul Proprietatea (19,95%).

Fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica a mai precizat, recent: „Fondurile obtinute din listare sunt, pentru Hidroelectrica, o gura de oxigen. Hidroelectrica este cea mai îndatorata societate din sistemul energetic national. În prezent, expunerea bancilor pe Hidroelectrica este de circa 700 milioane de euro. Sper ca banii care vor fi obtinuti din vânzarea pachetului minoritar de actiuni al Hidroelectrica sa fie alocati pentru investitii în retehnologizarea grupurilor mari precum hidrocentralele Vidraru, Dimitrie Leonida (Bicaz), Râul Mare Retezat si Mariselu. Sunt peste 1000 MW putere instalata în aceste centrale, care au 45% pondere în serviciile tehnologice de sistem. Hidroelectrica detine monopolul serviciilor tehnologice de sistem, care sunt vitale pentru siguranta sistemului energetic national. Cele cinci mari hidrocentrale au durata de viata depasita si, alaturi de hidrocentralele Portile de Fier I si Lotru-Ciunget, sunt vitale pentru sistemul energetic national”.

*  Holding Hidroelectrica – UCM Resita – Hidroelectrica Serv

Producatorul de energie Hidroelectrica, furnizorul de echipamente UCM Resita si compania de mentenanta Hidroelectrica Serv ar putea fi incluse într-o structura integrata de tip holding, potrivit intentiei autoritatilor, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al UCM Resita si fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. UCM Resita, aflata în insolventa din decembrie 2011, are datorii de 859 de milioane de lei, din care 60% la stat, informeaza Agerpres.

„UCM Resita se afla în insolventa, Hidroelectrica are nevoie de retehnologizari, iar cel mai în masura sa ofere echipamente hidroenergetice este UCM. Daca UCM intra în faliment, Hidroelectrica va avea serioase probleme”, a precizat Borza, care a adaugat ca legea holdingului, asteptata în legislatia româneasca de mai multi ani, ar putea aparea chiar la începutul acestui an.

În plus, Borza considera ca este necesara abrogarea literei k a articolului 95 din Legea insolventei, care prevede ca nu pot fi convertite în actiuni creantele bugetare, si a subliniat ca masura este cruciala pentru mai multe companii aflate în aceas¬ta situatie.

Remus Borza considera: „În cazul UCM, statul nu trebuie sa ramâna actionar majoritar, ci poate vinde 20-30-40% din actiuni, pentru o infuzie de capital în vederea retehnologizarii si relocarii, pentru ca, în prezent, uzina se întinde pe o suprafata de 130 de hectare, care este supradimensionata”.

Pe 19 decembrie, premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, au participat la inaugurarea hidrocentralei Racovita din judetul Sibiu. Cu aceasta ocazie, Nita a precizat ca „probabil ca în primul trimestru al anului viitor UCM Resita va intra în Consortiul Hidroelectrica, având astfel un sistem complet integrat de constructie si exploatare”.

La rândul sau, Ponta a sustinut, la acelasi eveniment, ca UCM Resita trebuie salvata. El a cerut oficialilor din departamentele economice sa îi prezinte documentatia cu privire la situatia companiei. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie