Noi reglementari contabile, din 2014
Noi reglementari contabile se aplica incepand din acest an, dupa ce acestea au fost modificate de doua ori, o data in noiembrie 2013 si o data chiar la inceputul lui 2014. Schimbarile din aceasta luna vizeaza evidentierea certificatelor verzi si introducerea unor noi conturi in Planul de conturi general, in timp ce modificarile din noiembrie se refera la tratamentul contabil al punctelor cadou si al creantelor preluate prin cesionare, precum si la noi criterii de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor.
Din acest an sunt valabile noi reguli contabile ca urmare a modificarii legislatiei in noiembrie anul trecut, prin Ordinul MFP nr. 1898/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 727 din 26 noiembrie 2013, dar si in aceasta luna, prin Ordinul MFP nr. 2067/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 6 din 7 ianuarie 2013.
Cele mai recente modificari, adica cele introduse in ianuarie 2014, se refera, printre altele, la o serie de noutati privind inregistrarea contabila a certificatelor verzi si contabilitatea operatiunilor privind conectarea utilizatorilor la retelele de utilitati. Aceste prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare anuale, respectiv raportarile contabile anuale aferente exercitiului financiar 2013.
Cum se vor inregistra certificatele verzi in contabilitate?
Una dintre principalele modificari introduse de Ordinul MFP nr. 2067/2013 se refera la evidenta contabila a certificatelor verzi. vechile reglementari prevedeau ca puteau fi inregistrate certificatele primite in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate» analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 «Venituri inregistrate in avans» analitic distinct).
Conform noilor reguli, producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem vor evidentia lunar dreptul de a primi certificate verzi (articol contabil 445 «Subventii»/analitic distinct = 7411 «Venituri din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri»). Ca urmare a acestei modificari, creanta aferenta certificatelor verzi se va evalua in functie de numarul de certificate verzi de primit si pretul de tranzactionare de la data stabilirii acestui drept, publicat de operatorul pietei de energie electrica (OPCOM), se precizeaza in Ordinul MFP nr. 2067/2013.
De asemenea, la primirea certificatelor verzi, contravaloarea acestora se va reflecta in contul 507 «Certificate verzi acordate», articol contabil 507 «Certificate verzi acordate» = 445 «Subventii»/analitic distinct.
In acelasi timp, certificatele verzi primite se vor evalua la pretul de tranzactionare de la data primirii, publicat de operatorul pietei de energie electrica (OPCOM).
“Diferenta intre valoarea certificatelor verzi inregistrata in contul 445 «Subventii”/analitic distinct la stabilirea dreptului de a primi certificate verzi si valoarea acestora la data primirii, determinata in functie de pretul de tranzactionare de la data primirii reprezinta venit financiar (contul 768 «Alte venituri financiare») sau cheltuiala financiara (contul 668 «Alte cheltuieli financiare»), dupa caz”, se mai arata in actul normativ.
Totodata, la sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi evidentiate in contul 507 «Certificate verzi acordate» se vor evalua la pretul de tranzactionare publicat de operatorul pietei de energie electrica (OPCOM) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 «Alte venituri financiare» sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).
In situatia in care certificatele verzi sunt vandute, castigul rezultat este trecut in contul 7642 «Castiguri din investitii pe termen scurt cedate», iar pierderea in contul 6642 «Pierderi din investitiile pe termen scurt cedate».
Totusi, anumite certificate verzi sunt exceptate de la noile reguli contabile. Mai exact, potrivit Ordinului MFP nr. 2067/2013 contravaloarea certificatelor verzi a caror tranzactionare este amanata in baza Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie se va inregistra in contul 266 «Certificate verzi amanate», pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 «Venituri inregistrate in avans»/analitic distinct).
“Evidentierea in contabilitate a contravalorii certificatelor verzi a caror tranzactionare este amanata se efectueaza la data constatarii dreptului de a le primi, la valoarea determinata in functie de numarul de certificate verzi si pretul de tranzactionare al certificatelor verzi, publicat de operatorul pietei de energie electrica (OPCOM)”, se arata in actul normativ.
Contabilitatea operatiunilor privind conectarea utilizatorilor la retelele de utilitati
Conform Ordinului MFP nr. 2067/2013, in cazul racordarii utilizatorilor la reteaua electrica, contravaloarea cheltuielilor suportate de utilizatori cu racordarea reprezinta imobilizari necorporale de natura drepturilor de utilizare, iar acestea se vor evidentia in contul 205 «Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare»/analitic distinct.
De asemenea, amortizarea acestor imobilizari necorporale se va inregistra pe perioada pentru care entitatea are dreptul de a utiliza retelele respective, daca aceasta durata este specificata in contractele incheiate sau, daca nu este stabilita o asemenea durata, pe durata de viata a instalatiilor de utilizare de la locul de consum.
Acelasi tratament contabil se aplica si pentru cheltuielile efectuate de entitati pentru racordarea la reteaua de apa, gaze sau alte utilitati, daca in contractele de racordare se prevede plata unor sume pentru racordarea la retelele respective de distributie, se precizeaza in documentul citat.
Se modifica Planul de conturi general
Ordinul MFP nr. 2067/2013 modifica si Planul de conturi general, in sensul ca sunt introduse cinci noi conturi. Acestea sunt:
1491 „Pierderi rezultate din reorganizari si care sunt determinate de anularea titlurilor detinute” (A), 1495 „Alte pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii” (A),
266 „Certificate verzi amanate” (A),
507 „Certificate verzi acordate” (A)
6455„Contributia unitatii la asigurarile de viata” (A).
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!