Fostul premier Adrian Nastase se intoarce in inchisoare. Avocatii nu mai pot face decat o cerere de contopire a pedepselor

 

Incredibilul previzibil s-a produs, iata, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, definitiv, la o pedeapsa de 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul „Zambaccian”. Aceasta lovitura este una de doua ori mai grea decat cea primita de Nastase in anul 2012, cand aceiasi magistrati l-au trimis in spatele gratiilor pentru doi ani in dosarul „Trofeul Calitatii”.

adrian nastaseInsa, adevarata lovitura politica este aceea ca, timp de 8 ani, fostul premier nu mai poate ocupa functii publice sau de conducere intr-un partid politic.

Adrian Nastase a primit o condamnare cu inchisoarea de 4 ani inchisoare in dosarul „Zambaccian”. Sotia sa, Dana Nastase, a primit o condamnare de 3 ani inchisoare in acelasi dosar, dar cu suspendare.

Adrian Nastase se intoarce in puscarie

Situatia juridica a condamnarilor lui Adrian Nastase dezvaluie acum, la final, dupa ce magistratii au pronuntat decizia definitiva un ultimul dosar avandu-l ca protagonist pe fostul prim-ministru, ca Adrian Nastase nu poate evita puscaria, ceea ce poate spera in acest moment fiind doar ca va ramane in spatele gratiilor cel mult 13,3 luni.

Iata de ce. Pe fond, Dosarul „Zambaccian” a insemnat o condamnare de 3 ani cu suspendare pentru Adrian Nastase. Dosarul „Trofeul Calitatii” a ajuns la pronuntare, in faza recursului, mult mai rapid. Magistratii puteau, atunci, sa aplice prevederile art. 81 Cod Penal, si sa-l condamne cu suspendare. Legea prevede ca, pentru condamnarile care nu depasesc 3 ani inchisoare sau amenda si, in cazul in care persoana condamnata nu a suferit, anterior, o condamnare definitiva mai are de 6 luni de inchisoare, instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Ei, bine, magistratii nu au tinut cont de aceasta prevedere cand au pronuntat, in iunie 2012, condamnarea in Dosarul „Trofeul Calitatii” si l-au trimis pe Adrian Nastase in spatele gratiilor.

Privita, acum, aceasta condamnare arata un plan bine determinat in privinta evolutiei celuilalt dosar, „Zambaccian”, a carui pronuntare a avut loc astazi. 4 ani cu executare si 8 ani interzicerea unor drepturi inseamna o lovitura in plus pentru fostul prim-ministru.

Singura speranta, contopirea pedepselor

Odata condamnat la 4 ani de inchisoare, Adrian Nastase asteapta ca dosarul sa plece de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la Tribunalul Bucuresti – instanta de executare, care va dispune punerea in executare a mandatului de executare a pedepsei. Odata redactat acest mandat, se va reitera (speram noi in parte, fara evenimente nedorite) scenariul din 20 iunie 2012. Serviciul Urmariri din Politia Capitalei se va deplasa la domiciliul lui Adrian Nastase, il va urca in duba si il va duce la Penitenciarul Rahova, unde fostul premier va efectua un „stagiu” de 30 de zile, dupa care va fi transferat la Penitenciarul Jilava.

Avocatii lui Nastase mai pot lupta doar pentru a-i face clientului lor cat mai scurta sederea in puscarie. In acest moment, Adrian Nastase are doua condamnari definitive la inchisoare. Una de doi ani, in Dosarul „Trofeul Calitatii”, din care a executat o fractie de o treime (8 luni), beneficiind de libererarea conditionata. Insa, mai are de executat un rest de 14 luni de inchisoare care se adauga celor 4 ani (48 de luni) din dosarul „Zambaccian”.

Necontopite, aceste doua pedepse creaza urmatoriul scenariu pentru Adrian Nastase. Fostul premier poate face cerere de liberare conditionata in dosarul „Zambaccian” abia dupa ce va efectua o treime din acesti 4 ani, ceea ce inseamna ca va trebui sa stea in penitenciar minim 16 luni inainte sa se prezinte in fata comisiei de liberare conditionata.

Chiar si in cazul unui rezultat favorabil, la aceste 16 luni se adauga cele 14 luni ramase neexecutate din dosarul „Trofeul Calitatii”, ceea ce, teoretic, arata ca Nastase are de executat 30 de luni de inchisoare inainte de a fi pus, efectiv, in libertate.

Astfel, avocatii lui Adrian Nastase trebuie sa convinga instantele de judecata sa contopeasca cele doua pedepse (cea de doi ani cu cea de 4 ani), astfel incat fostul premier sa execute una singura, cea de 4 ani. Daca instanta va decide astfel, din cele 48 de luni se vor scadea cele 8 efectuate deja in Dosarul „Trofeul Calitatii”, ramanand de executat 40 de luni.

Beneficiind de conditiile liberarii conditionate pentru persoanele condamnate, a caror varsta este mai mare de 60 de ani, Adrian Nastase poate face cerere de liberare conditionata dupa executarea a o treime din aceasta perioada, adica dupa 13,3 luni de inchisoare.

Practica judiciara curenta in materie arata, insa, ca socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ. In cazul lui Gigi Becali, instanta a contopit pedepsele din trei dosare, iar la sfarsit i-au aplicat latifundiarului un spor de 6 luni de inchisoare la pedeapsa initiala.

Nastase, scos definitiv din viata politica

Cea mai grea lovitura pentru Adrian Nastase nu este, insa, oricat de ciudat ar parea, faptul ca magistratii l-au trimis inca o data dupa gratii. Adevarata lovitura este ca, pe langa pedeapsa de 4 ani de inchisoare, judecatorii i-au mai aplicat o pedeapsa complementara de 8 ani interzicerea unor drepturi. Adica dreptul de a mai detine o functie publica, de conducere sau de raspundere intr-o formatiune politica.

Cu alte cuvinte, abia dupa ce se vor scurge cei 4 ani de inchisoare, Adrian Nastase trebuie sa mai numere alti 8 ani pentru a mai putea candida la o functie in statul roman sau in Partidul Social Democrat.

La vremea cand Adrian Nastase va mai putea sa-si reia cariera politica, se va apropia de frumoasa varsta de 76 de ani. Comentariile sunt de prisos. Ion Alexandru, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie