Economia va incetini in 2014

 

Motoarele economiei vor încetini în 2014, ritmul de crestere fiind estimat la circa 2%, economia urmând sa fie sustinuta în continuare de cererea externa si de o posibila revenire treptata a cererii interne.

grafice1Revenirea economiei zonei euro în teritoriu pozitiv va influenta favorabil expor­turile si productia industriala. 2014 vine si cu o crestere a fiscalitatii. Astfel, România ramâne într-un „cerc vicios“ cu o crestere economica slaba, care nu creeaza locuri de munca si venituri mai mari la buget, în conditiile în care sunt introduse periodic taxe noi sau sunt majorate unele impozite existente, într-o economie care nu performeaza bine. Deficitul bugetar se va situa la aproximativ 2% din PIB anul acesta, ajustarea fiscala urmând sa continue. Ramâne de vazut daca investitiile progra­mate vor fi realizate si care va fi impactul în economie.

Inflatia va continua sa oscileze în primele luni ale lui 2014 în jurul pragului minim de 1,5%, însa, ulterior, va creste spre 3-4%. Trendul descendent al inflatiei din prima parte a anului si cererea de consum înca slaba ar putea încuraja BNR sa con­tinue ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie si diminuarea graduala a ratelor rezervelor minime obli­gatorii.

În procesul de calibrare a politicii monetare BNR se uita si la evolutia cursului de schimb. Analistii anticipeaza ca în acest an cursul ar putea oscila între 4,35 si 4,65 lei/euro. Riscurile de depreciere sunt aso­ciate cu modificarile de politica monetara în SUA si cu revenirea turbulentelor politice având în vedere presiunile electorale interne.

Cresterea economica va încetini spre 2%

Avansul economiei ar putea sa încetineasca spre 2% în acest an, dupa ce în 2013 PIB-ul a urcat cu circa 3%, economia urmând sa fie sustinuta de cererea externa si de o posibila revenire, treptata, a cererii interne.

Prioritatea României ramâne accele­rarea cresterii economice în conditii de stabilitate financiara, deoarece un avans mediu de 2-3% pe an este prea mic pentru reducerea decalajelor care despart România de zona euro, dupa cum amintesc analistii.

Economia României continua sa fie dependenta de finantarea externa. Fon­durile europene sunt o sursa potentiala de crestere economica, iar analistii anticipeaza o îmbunatatire a procesului de absorbtie în 2014.

Evolutia economiei va fi influentata atât de situatia din zona euro, cât si de politicile si reformele aplicate pe plan intern.

Exporturile vor continua sa creasca urmând sa ramâna unul dintre principalele motoare de crestere a PIB

Revenirea economiei zonei euro în teritoriu pozitiv va influenta favorabil exporturile si productia industriala. Dar agricultura ar urma sa aiba în acest an un efect de baza nefavorabil asupra economiei, dupa impactul pozitiv din 2013.

Evolutia PIB va depinde si de materializarea pro­misiunilor electorale în programe care sa sustina economia, cum ar fi reducerea CAS sau cresterea investitiilor. Dar 2014 vine si cu o majorare a fiscalitatii, cu impact negativ asupra economiei.

Inflatia oscileaza în primele luni ale anului în jurul pragului minim de 1,5%, iar ulterior creste spre 3-4%

Presiunile inflationiste nu-si vor face simtita prezenta la începutul anului. In­flatia anuala va continua sa oscileze în primele luni ale lui 2014 în jurul pragului minim de 1,5%, însa, ulterior, va creste spre 3-4%.

Dinamica inflatiei va fi influentata de liberalizarea preturilor la energie si gaze, indexarea accizelor cu 4,77% si cresterea accizelor la carburanti, decalata pentru începutul lunii aprilie.

Scaderea inflatiei din prima parte a anului si cererea de consum înca slaba pot determina banca centrala sa continue relaxarea politicii monetare prin redu­cerea dobânzii-cheie si diminuarea graduala a ratelor rezervelor minime obligatorii de la nivelurile actuale de 15% la lei si 20% la valuta, masuri care vor putea antrena scaderea dobânzilor la credite si relansarea creditarii, cu impact favorabil asupra economiei.

Spatiul pentru reducerea dobânzii de politica monetara este mai redus fata de 2013, unii analisti anticipând o reducere a dobânzii-cheie, în timp ce altii vad posibile doua ajustari, pâna la 3,5%.

Anul trecut scaderea accentuata a inflatiei, declinul prelungit al activitatii de creditare, contractia consumului si a investitiilor, precum si ajustarea deficitului de cont curent au determinat BNR sa reduca dobânda-cheie de la 5% la 4%.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie