Romanii nu vor simti beneficiile cresterii economice din 2013, nici anul acesta

 

Românii nu vor simti beneficiile cresterii economice din 2013 nici anul acesta, dupa ce Executivul a introdus zeci de taxe si impozite noi sau majorate si nu a atras nici banii investitorilor straini, nici fondurile europene disponibile.

portmoneu cu baniAnul agricol bun a contribuit la cresterea produsului intern brut cu 2,7% în primele noua luni din 2013. BNR a reusit sa tina în frâu inflatia, astfel ca rata anuala a fost de 1,83% în noiembrie, iar industria a urcat exporturile cu peste 9% în primele 10 luni din 2013.

Numai ca aceste cifre îmbucuratoare pe hârtie nu se traduc si într-un nivel de trai mai bun pentru românul de rând. „Cresterea este insuficienta pentru a se vedea în viata de zi cu zi”, este de parere Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii.

Previziuni sumbre

Mai mult decât atât, rezultatele bune din 2013 vor fi umbrite de masurile privind taxele si impozitele, adoptate de Guvern în ultimele 12 luni. Acestea vor atârna greu în 2014 atât în spinarea firmelor, si asa cocosate de taxele numeroase si mari pe care trebuie sa le achite statului, cât si a populatiei. „34 de taxe noi si impozite majorate au fost introduse din 2013 pâna în prezent. 8 miliarde lei sunt taiati astfel direct din buzunarele românilor. Rezultat: înghetul a tot mai multe întreprinderi, încurajarea muncii la negru, somaj si preturi mai mari, fuga investitorilor straini spre tarile învecinate cu fiscalitate mai mica”, apreciaza prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul.

Datori vânduti la banci

Guvernul mizeaza în 2014 pe cresterea consumului, în conditiile în care statistica oficiala arata ca apetitul românilor pentru a cheltui s-a redus anul trecut. Totodata, analistii sunt de parere ca oamenii nu vor arunca banii pe cumparaturi inutile, ci mai degraba îi vor tine pentru zile negre.

Chiar daca salariile bugetarilor au fost reîntregite, iar salariul minim pe economie a fost majorat, românii abia îsi mai pot achita ratele la credite. Potrivit ultimelor date publicate de BNR, soldul restantelor la banci înregistrate de persoanele fizice si juridice la sfârsitul lunii noiembrie 2013 a ajuns la 34 miliarde lei, în crestere cu 5,4 miliarde lei fata de sfârsitul anului trecut.

Promisiuni

Socotelile Guvernului pe 2013 au dat cu minus si în ceea ce priveste atragerea investitiilor straine si accesarea fondurilor europene, care ar fi generat noi locuri de munca. „Premierul Ponta a promis ca va atrage investitii de 10 miliarde de euro pâna la sfârsitul anului 2013. În schimb, investitiile straine directe se ridica la doar 1,8 miliarde de euro în primele 10 luni din anul 2013, adica sub o cincime din suma promisa”, arata Andreea Paul.

Executivul nu a reusit nici sa accelereze absorbtia fondurilor europene, asa cum a promis. Daca la începutul lui 2013 se vorbea de atragerea a 50% din banii europeni în decursul anului, suma a fost mult mai mica, de circa 30% din fondurile alocate.

Totodata, cheltuielile publice cu investitiile au scazut cu peste 16%, ceea ce înseamna mai putine locuri de munca si, implicit, sanse mai mici atât pentru cei 507.600 de someri înscrisi în registrele autoritatilor la sfârsitul lunii noiembrie 2013, precum si pentru miile de absolventi care vor încheia anul acesta cursurile sau cei care nu mai beneficiaza nici macar de ajutorul de somaj.

Latul fiscal

Firmele românesti sunt sufocate de fiscalitate. Statisticile Comisiei Europene arata ca o societate din România varsa la bugetul de stat 43% din profit, fapt care ne plaseaza în topul tarilor europene cu cele mai împovaratoare regimuri fiscale. Spre comparatie, în Marea Britanie taxele si impozitele ajung la 34% din profitul unei firme, în Elvetia la 29%, iar în Danemarca la 27%. În plus, companiile de la noi platesc 39 de taxe, fata de doar 4 în Norvegia si Suedia, 7 în Franta si 10 în Danemarca. Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie