Complexul Oltenia va fi listat la bursa in a doua parte a acestui an

 

Listarea producatorului de energie pe baza de lignit „Complexul Energetic Oltenia” SA este preconizata în a doua parte a acestui an, ne-a declarat Laurentiu Ciurel, directorul general al societatii. Pentru vânzarea pe Bursa de Valori Bucuresti a unui pachet de 15% din capitalul social al companiei a fost semnat contractul de intermediere, a amintit domnia sa, precizând ca a fost finalizata analiza de due diligence (n.r. analiza de diagnostic a activitatilor financiare, juridice si de mediu). Urmeaza ca, în acest an, sa înceapa procesul de prezentare a societatii catre diferiti investitori pentru stabilirea unui interval de pret pentru vânzarea actiunilor, conform domnului Ciurel.

complex energetic olteniaDirectorul „Complexului Oltenia” ne-a spus: „Estimez ca 2013 va aduce societatii o cifra de afaceri de circa 2,9 miliarde de lei. Pe primele zece luni ale anului trecut, compania a avut un profit de circa 212 milioane de lei. Avem de recuperat creante în jur de 750 milioane de lei la finele lui 2013, iar pretul mediu al energiei comercializate a fost, anul trecut, de aproximativ 200 lei/MWh. Cantitatea totala a energiei vândute în 2013 este de circa 11 TWh, iar energia vânduta direct consumatorilor eligibili reprezinta 1,5% din totalul energiei comercializate în 2013”.

Anul trecut, scaderea consumului de energie la nivel national a afectat activitatea si veniturile „Complexului Oltenia”. Compania a reusit, potrivit datelor furnizate, sa vânda, pentru acest an, peste 70% din energia prevazuta în bugetul de venituri si cheltuieli creionat pentru 2014.”Doar contractele bilaterale încheiate asigura o functionare cu cinci grupuri energetice, la o putere medie de circa 1.100 MW si contam pe aproximativ 4 TWh vânduti în PZU (piata spot) si piata de echilibrare”, ne-a mentionat Laurentiu Ciurel.

* Intentii de export

Pentru „Complexul Oltenia”, realizarea unui mix energetic eficient reprezinta o solutie pentru intrarea pe noi piete si mentinerea unei cote de piata în jurul a 28%. Domnul Ciurel sustine ca, începând cu 1 august, societatea s-a înscris la piata de alocare a capaciatilor de interconexiune în vederea încheierii de contracte pentru export de energie electrica. „La ora actuala, sunt antamate discutii cu posibili parteneri din Turcia, Grecia, Ungaria, Austria, Germania, Moldova”, a adaugat directorul „Complexului Oltenia”.

Laurentiu Ciurel ne-a mai declarat: „Performanta financiara din 2013 a Complexului Oltenia a fost influentata de scaderea cotei de piata din cauza hidraulicitatii ridicate, a cresterii puterii instalate în centralele eoliene pâna la 3000 MW si în centralele solare pâna la 250 MW, dar si a legislatiei ANRE, care a permis functionarea cu prioritate a producatorilor de energie regenerabila. Un alt factor care a influentat activitatea companiei consta în costurile certificatelor de emisii si cele ale certificatelor verzi”.

Domnia sa afirma ca a luat masuri pentru reducerea costurilor societatii, astfel încât „Complexul Energetic Oltenia” sa poata sa aiba oferte de vânzare a energiei cu preturi mai mici: „Trebuie luate, însa, masuri si de catre autoritati pentru reducerea subventiilor acordate energiei regenerabile, în scopul reducerii valorii facturii la consumatorul final. Aces¬te subventii au condus la cresterea pretului energiei electrice la peste 600 lei/MWh si, implicit, la reducerea drastica a consumului industrial.

Comparativ cu energia eoliana sau solara, compania pe care o conduc încearca sa vânda energie la preturi de circa 40 euro/MWh. Complexul Oltenia ofera siguranta în alimentarea consumatorilor, în conditiile aleatorii de functionare a producatorilor de energie regenerabile”.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie