Sprijin financiar de 44,5 milioane de lei pentru apicultorii romani, in urmatorii trei ani

 

Apicultorii români vor beneficia în urmatorii trei ani de un sprijin financiar de 44,5 milioane de lei, aceste fonduri fiind alocate din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), conform Programului National Apicol (PNA) elaborat de România pentru perioada 2014 – 2016 si aprobat de Guvern la finele anului trecut.

Apicultura„Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alocat pentru PNA 2014 – 2016, este de 44.545.756,82 lei, din care pentru anul 2014, 14.852.830,10 lei, pentru 2015 – 14.855.585,69 lei, iar pentru 2016 – 14.837.341,02 lei. Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Programul apicol cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare actiune accesata, excluzând TVA”, potrivit actului normativ.

Sprijinul financiar alocat atât din bugetul de stat, cât si din bugetul UE prin Programul National Apicol pentru perioada 2014 – 2016 se distribuie pentru cinci masuri, respectiv pentru realizarea sistemului informatic în vederea identificarii stupilor, pentru achizitionarea de medicamente, pentru achizitionarea de matci, roiuri pe faguri
si/sau familii de albine, achizitionarea de stupi în vederea reformarii stupilor uzati în urma deplasarii acestora în pastoral si decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii.

Beneficiarii PNA 2014-2016 sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale si întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, organizate în asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei în vigoare.

Potrivit MADR, sistemul informatic va avea ca scop evidenta numarului de apicultori si a numarului de familii de albine, pe judet, total tara si forme asociative prin îmbunatatirea substantiala a Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor.

„Introducerea acestei masuri se justifica atât prin faptul ca alocarea sumelor de catre Comisia Europeana se face, în primul rând, în functie de numarul de familii de albine detinut de fiecare stat membru si ulterior de masurile propuse a fi finantate, cât si prin necesitatea existentei unei baze de date fiabile necesare dezvoltarii politicilor în domeniu si asigurarii unei trasabilitati adecvate în ce priveste calitatea si siguranta produselor obtinute”, precizeaza Ministerul Agriculturii.

În prezent, în România, situatia statistica a numarului familiilor de albine este gestionata de mai multe entitati (MADR, INS, APIA, ANARZ, forme asociative) care raporteaza valori diferite, înregistrându-se diferente de 40% si chiar de pâna la 80%, conform ultimelor solicitari depuse la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie (ANARZ).

În vederea realizarii sistemului informatic pentru identificarea stupilor, ANARZ achizitioneaza, în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la achizitiile publice, atât hard-ul, cât si soft-ul, parti ce compun acest sistem informatic, în limita sumei de 8 milioane de lei, fara TVA alocata cu aceasta destinatie pe perioada 2014 – 2016.

Termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor care o însotesc pentru actiunile prevazute în PNA este 1 august a fiecarui an.

În 2013, mai mult de 7.000 de apicultori au beneficiat de Programul National Apicol, plafonul alocat pentru 2013 fiind de aproape sapte milioane euro, din care 3,4 milioane de euro au fost alocati de CE.

Cei 7.076 de apicultori beneficiari ai sprijinului financiar în 2013 detin un numar aproximativ de 550.000 de familii de albine si sunt organizati în 147 de forme asociative, la nivel national.

România produce anual, în medie, 20.000 – 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, anul trecut productia fiind estimata la circa 17.000 de tone. România detine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are în jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestea fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din România.

Consumul de miere autohton se cifreaza, în medie, la 500 de grame pe locuitor/an, mult sub media tarilor UE, unde se consuma între 1,5 kilograme (Olanda si Belgia) si chiar doua kilograme în Germania. (AS – autor: Mariana Nica, editor: Daniel Badea), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie