Inspectoratele Teritoriale de Munca au majorat cu 20% costul certificatelor sau adeverintelor

 

În 2014, angajatorii si salariatii sunt împovarati si mai mult de taxele platite catre institutii ale statului. Inspectoratele Teritoriale de Munca au majorat cu 20% costul certificatelor sau adeverintelor de care acestia au nevoie în diverse situatii. Astfel, un document de trei pagini poate costa 150 de lei. Nu degeaba Eurostat a declarat România ca statul european cu una dintre cele mai mari cresteri în privinta costurilor cu forta de munca: plus 4,2%.

maini, pix, contract, autorizatii de muncaTaxele aplicate de Inspectia Muncii, prin inspectoarele teritoriale, pentru eliberarea de documente au fost modificate în 2013 printr-un ordin al Ministerului Muncii. Asa ca, atunci când ies la pensie sau când vor sa verifice daca sunt în evidentele inspectorilor muncii, angajatii vor plati mai mult chiar si cu 10 lei pentru astfel de servicii.

Mai exact, certificatele, adeverintele, duplicatele de adeverinte în baza documentelor existente în arhivele inspectoratelor teritoriale de munca, vor costa 50 de lei pentru fiecare pagina.

Si pentru eliberarea de certificate cu informatii extrase din baza de date a Inspectiei Muncii se percepe o taxa mai mare, de 15 lei de persoana. Taxa pentru un astfel de serviciu era, pâna acum, 10 lei.

Totodata,  scutite de la taxe sunt institutiile care functioneaza în subordinea, sau sub autoritatea Ministerului Muncii, instantele de judecata, organele de cercetare si de urmarire penala, sau organele fiscale.

Pentru furnizarea datelor din Registrul general de evidenta a salariatilor solicitantul trebuie sa achite 10 lei pe pagina pentru datele angajatorului, 10 lei pe pagina pentru lista tuturor salariatilor si 10 lei pentru fiecare salariat sau fost salariat.

În decizia Ministerului Muncii exista însa o eroare: NU sunt specificate si taxele percepute de Inspectorate pentru furnizarea datelor în format electronic. Înainte, acestea costau 50 de lei pe registru de cel mult un megabite (megabait), iar pentru fiecare megabite în plus se mai achitau câte 10 lei.

Toate aceste majorari dar si impozitele mari percepute au dus la una dintre cele mai mari cresteri ale costurilor cu forta de munca, potrivit Eurostat – peste 4 la suta numai în trimestrul al treilea din 2013. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie