Bancile din Romania – „Campioane europene” la categoria comisioane de administrare si retragere

 

Bancile din România sunt printre “campioanele europene” la categoria comisioane de administrare si retragere. De exemplu, suntem una dintre putinele tari unde se taxeaza si operatiunea de interogare a soldului. Într-o tara cu astfel de recorduri ar fi un lucru de bun simt ca ATM-urile sa te anunte ce comision ai de platit sau macar ca ai ceva de platit.

atmCalculul comisionului pentru fiecare retragere nu este, ce-i drept, o practica comuna în Europa, cel putin decocamdata. Tehnologia însa exista si se dezvolta în tari ca Germania, Italia sau Marea Britanie. Mai mult, în toate tarile europene, inclusive în România, exista acele automate care permit efectuarea mai multor operatiuni cum ar fi plata facturilor sau a ratelor si care, atunci când este vorba despre retrageri de numerar, afiseaza clar comisionul. Chiar daca respectivele automate nu apartin bancilor ci unor institutii specializate în intermedierea de plati, modelul este acelasi.

Pâna sa ajungem acolo însa, poate un pas important ar fi introducerea unui simplu mesaj care sa te anunte ca respectiva tranzactie va fi comisionata. Acest lucru chiar se întâmpla în majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, nu si în România. La noi se pleaca de la ideea ca “lumea stie ca se plateste comision daca scoti de la alt bancomat”.

400 de lei pierduti pe cap de familie salariata

O familie de doua persoane în cadrul careia fiecare membru câstiga câte 2.500 de lei  (undeva pe media veniturilor din Bucuresti) plateste anual comisioane totale de aproximativ 200 de lei pentru doar 10 retrageri de la ATM în fiecare luna, potrivit unui calcul realizat de Capital cu date de la Finzoom. Aceasta suma include si comisionul de administrare a cardului la valoarea sa medie.  Pe de alta parte, daca cele doua persoane detin un card emis de o banca a carei retea de bancomate este redusa, apare posibilitatea ca respectivele persoane sa fie nevoite sa retraga bani fie direct de la ghiseul bancii, fie de la ATM-ul altei banci. În aceasta situatie, sumele platite anual se dubleaza ajungând sa depseasca 400 de lei. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie