Romania a obtinut locul II la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice
Echipa României, formata din covasneanul Radu Cotarcea si clujeanul Octavian Buta, reprezentând Universitatea Babes Bolyai, a obtinut titlul de vicecampioana mondiala la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat în India, primul obtinând si locul al VI-lea din lume la vorbitori.
Potrivit coordonatorului organizatiei Saint George Debate Club, din Sfântu Gheorghe, Madalin Guruianu, la Chennai (India) a fost organizat Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, concurs la care au participat sute de echipe din întreaga lume, care s-au confruntat cu argumente, pe motiuni extrem de controversate, finala campionatului având loc vineri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Guruianu a mentionat ca România a participat cu trei echipe si a reusit o performanta „rara”, având una dintre ele în finala, Radu Cotarcea si Octavian Buta, alta echipa care s-a oprit în semifinale, formata din Ioana Stupariu si Calin Muresanu, o a treia echipa, formata din debutantii Flaviu Miron si Bogdan Gliga, oprindu-se în grupe, acestia din urma fiind câstigatorii din acest an de la Saint George City of Debate.
Conducatorul delegatiei României a fost arbitrul clujean Adi Ghite, presedintele executiv al altei organizatii de profil, Ardor Transilvania, cu sediul la Cluj, iar cei cinci tineri clujeni, împreuna cu covasneanul Radu Cotarcea, au reprezentat Universitatea Babes Bolyai.
Coordonatorul Saint George Debate Club a mentionat ca titlul de vicecampioni mondiali obtinut de Radu Cotarcea si Octavian Buta pentru România vine dupa ce tot ei reusisera o performanta similara la Europenele din acest an.
„Ambele reusite au venit dupa o asteptare de sase ani, atunci când clujenii Dan Cristea si Nicoleta Lupea reuseau marea si greu de egalat performanta de a obtine si titlul mondial, si cel european în 2009”, a mai spus Guruianu.
El a precizat ca Radu Cotarcea a obtinut si locul al VI-lea din lume la vorbitori, la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India.
„Participant pentru a treia oara la aceasta competitie, tânarul Radu Cotarcea, din Sfântu Gheorghe, a confirmat statutul de cel mai bun debater al momentului din România, titlu obtinut în decembrie la Turneul Campionilor din Bucuresti, atât la individual, cât si pe echipe. Suntem convinsi ca datorita unor asemenea performeri atât România, cât si Sfântu Gheorghe se pot si trebuie sa se mândreasca, ei fiind modelele autentice de promovat pentru tânara generatie”, a subliniat Guruianu.
Campionatul Mondial de Dezbateri Academice este cea mai mare competitie de dezbateri din lume, editia precedenta desfasurându-se la Cape Town, în Africa de Sud.
La actuala editie a Campionatului Mondial de Dezbateri Academice, care s-a desfasurat în perioada 26 decembrie 2013 – 4 ianuarie 2014, au fost peste 350 de echipe participante.
Debate Club Sfântu Gheorghe (Saint George Debate Club) face parte din Asociatia Româna de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR), o organizatie neguvernamentala, non-profit, înfiintata în anul 1998. Din 2002, ARDOR are o structura descentralizata, fiind compusa din sase organizatii regionale: ARDOR Banat, ARDOR Transilvania, ARDOR Muntenia, Asociatia Transilvana Disputa -în limba maghiara, Asociatia de Educatie Sociala si Clubul de Dezbateri Academice Iasi, care au aceeasi misiune: sustinerea educatiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat si gândirea critica.
În cei peste 12 ani de la înfiintare, mii de studenti si profesori din cele câteva zeci de cluburi de debate din licee si universitati compun comunitatea ARDOR la nivel regional, national si international.
Debate Club Sfântu Gheorghe a organizat, în primavara anului trecut, cea de-a saptea editie a concursului national „Saint George, City of Debate”, la care au participat peste 300 de concurenti.
Debate – ul este o forma structurata de dezbatere educationala, compusa formal din echipe cu un numar egal de membri. Acestia sunt pusi in situatia de a pune în valoare „pro” si „contra” argumente diferite pentru ambele fatete ale unor chestiuni asupra carora oamenii, desi bine intentionati, pot fi în dezacord. Andreea Unturica, Kiss Edit, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!