Raport Eurostat: Procesatorii romani de carne au exporturi-record, dar raman codasii Europei
Procesatorii de carne din România au facut exporturi în primele noua luni ale anului de 82 de milioane de euro, în crestere cu o treime fata de perioada similara anterioara, 99% din valoarea livrarilor fiind concentrata pe spatiul intra-comunitar, potrivit datelor Eurostat. Exporturile de preparate din carne sunt si un record al ultimilor zece ani. Marele boom a venit în ultimii sapte ani, în acest interval afacerile din strainatate ale procesatorilor triplându-se.
În ultimii trei ani, antreprenorii români din industria carnii au vorbit tot mai des despre exporturi, o linie de business explorata recent în încercarea de a contrabalansa declinul vânzarilor de pe piata interna.
Cei mai mari procesatori din industria carnii din România sunt Caroli, CrisTim, Elit, Unicarm, Agricola Bacau, Angst, Fox, Transavia sau Aldis.
Desi în ultimii ani companiile procesatoare de carne au prins gustul exporturilor, marfurile românesti ramân o prezenta marginala în piata europeana cu o cota de piata generala de sub 1%.
Cel mai mare exportator european de preparate din carne este Germania cu afaceri de 2 miliarde de euro, urmat de Olanda cu 1 miliard de euro si Spania cu 0,9 miliarde de euro.
Valoarea cumulata a exporturilor de preparate din carne ale celor 28 de economii din UE în primele noua luni ale anului este 9,7 miliarde de euro.
Au crescut de opt ori în ultimul deceniu
Evolutia exporturilor de preparate din carne ale României în perioada 2003-2012 si în primele noua luni din 2013
Anul Exporturi (mil. euro)
2003 9,4
2004 13
2005 14,6
2006 21
2007 26,4
2008 38,8
2009 36,2
2010 51,4
2011 67,2
2012 84
2013 82
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!