Ce servicii medicale va oferi medicul de familie in 2014?

 

Din 2014 Ministerul Sanatatii începe implementarea pachetului de servicii medicale de baza de care doar românii asigurati la Sanatate vor beneficia când merg la medic în sistemul sanitar public. ECONOMICA.NET va prezinta serviciile pe care medicii de familie le vor oferi pacientilor din lista, în contul asigurarii obligatorii la Sanatate.

Doctor cu pacientImplementarea pachetului de baza începe în februarie 2014 si va produce efecte pozitive, vizibile, palpabile, reale în aproximativ trei ani de aplicare, a spus pe 22 decembrie Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Varianta finala a pachetului de servicii medicale de baza aprobata prin Hotarâre de Guvern va pune accent pe preventie, pe educatie pentru sanatate, evitarea îmbolnavirilor si depistarea precoce a bolilor – cu precadere a celor cu impact major asupra starii de sanatate a românilor, a mai anuntat Eugen Nicolaescu.

ECONOMICA.NET va prezinta în serial ce se schimba pentru pacient la medicul de familie, la spital si în ambulator, începând din 2014, pentru românii asigurati la asigurarile sociale de sanatate.

Astazi va prezentam lista serviciilor care vor fi acordate gratuit de medicul de familie pacientilor asigurati în SIUI, în contul asigurarii obligatorii la Sanatate.

Serviciile de care vor beneficia copiii si tinerii la medicul de familie

Medicul de familie va oferi consultatii la externarea din maternitate si la vârsta de o luna – acestea vor fi acordate la domiciului mamei/copilului.
Medicul de familie va mai consulta copilul la 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 15 luni, 18 luni, la un an si la 3 ani. Medicul de familie va consulta gratuit o data pe an copiii cu vârste cuprinse între 4 si 18 ani.

Punctual, pachetul de baza acopera urmatoarele vaccinuri: vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsiva, antipoliomielita, antihaemophilus influenzae B, antihepatita B, antipneumococica, antirujeola, antirubeola, antioreion – vor fi facute gratuit în cabinetul medicului de familie, conform calendarului national pentru vaccinarile obligatorii.
Medicul de familie va acorda consultatii preventive pentru supravegherea starii de sanatate a copiilor si adolescentilor asimptomatici, cu vârste cuprinse între 6 si 18 ani.

Medicul de familie va acorda asistenta medicala femeilor gravide.

În pachetul de baza intra opt vizite prenatale pentru urmarirea gravidei cu risc scazut care vor fi facute dupa urmatorul grafic: luarea în evidenta în primul trimestru de sarcina (prima vizita), urmata de vizite la medic la 16 saptamâni de sarcina, la 24 de saptamâni de sarcina, la 28 de saptamâni de sarcina, la 32 de saptamâni de sarcina, la 36 de saptamâni de sarcina, la 38 de saptamâni de sarcina si la 40 de saptamâni de sarcina.

De asemenea, în pachetul de servicii medicale de baza intra urmarirea lehuzei la domiciliu: la externare din maternitate si la patru saptamâni de la nastere.

Gravidele vor fi testate gratuit pentru HIV si lues si consiliate sa alapteze exclusiv la sân pâna la vârsta de sase luni.

Care sunt serviciile de care adultii aparent sanatosi (asimptomatici) vor beneficia la medicul de familie

Toate persoanele asimptomatice cu vârste cuprinse între 18 si 39 de ani vor beneficia o data la trei ani de consultatii preventive prin care medicul de familie va evalua riscul individual de boala. Concret, pacientii aparent sanatosi vor beneficia în contul asigurarii la Sanatate de una-doua consultatii succesive la medicul lor de familie si de un set de investigatii recomandate pentru grupa lor de vârsta si de sex, o data la trei ani, prin care medicul va evalua cât de expusi sunt acesti pacienti la anumite afectiuni.

Persoanele care au peste 40 de ani si sunt aparent sanatosi vor beneficia anual de una-trei consultatii succesive de preventie la medicul de familie, împreuna cu investigatii tintite functie de vârsta si sex. Prin aceste servicii medicale, medicul de familie va evalua riscul de boala al pacientilor asimptomatici care au peste 40 de ani.

Care sunt serviciile de care vor beneficia bolnavii cu afectiuni cronice la medicul de familie

Concret, bolnavii care se afla în evidentele medicului de familie cu boli cronici vor beneficia de una-doua consultatii de supraveghere a evolutiei bolii cronice si de trimitere la consult de specialitate.
Pe lânga acestea, bolnavii cronici vor beneficia de un consult anual de specialitate, un set de analize o data sau de doua ori pe an, si de prescrierea regula a medicamentatiei.

De ce servicii beneficiaza pacientii care nu au o boala cronica si care sufera de o afectiune acuta

Raspunsul scurt: de una-doua consultatii pentru fiecare episod de boala acuta (un episod de boala acuta dureaza între doua luni si trei luni); de una-patru analize paraclinice, de prescrierea de medicamente, precum si de bilet de trimitere la medicul specialist.

Ce servicii li se vor acorda pacientilor din categorii vulnerabile, care au comorbiditati sau care sunt batrâni si care sufera de o afectiune acuta

Pacientii cu risc crescut dintr-una din categoriile de mai sus beneficiaza de una-trei consultatii pentru fiecare episod de boala acuta, de unul-doua bilete de trimitere la specialist si de una-sase analize paraclinice, precum si de reteta.

Ce vor face medicii de familie pentru pacientii cu risc crescut sau diagnosticati cu diabet, depresie sau boala cardiovaculara, în contul CASS

Medicii vor urmari pacientii care sunt foarte expusi la una dintre urmatoarele afectiuni, precum si pe cei care au fost deja diagnosticati cu una dintre ele: cu boala cardiovasculara, cu diabet zaharat tip 2, cu boala cronica respiratorie obstructiva, copii si adolescenti cu tulburari de cre?tere ?i dezvoltare, precum si pacientii care sufera de depresie.

Concret, pacientii cu una dintre aceste afectiuni vor fi luati în evidenta medicului, vor primi patru consultatii pe an, cu programare la medicul de familie, vor fi consiliati de catre medic despre cum sa tina boala sub control, vor fi trimisi la analize specifice si la medicul specialist, vor primi tratament.

Doar medicii de familie cu competenta atestata vor putea avea ecograf sau face mici interventii chirurgicale la cabinet si numai pacientilor din lista.

Optional, medicii de familie cu competenta atestata si care au dotari corespunzatoare la cabinet vor putea efectua investigatii precum EKG, ecografii si interventii de mica chirurgie. Cristina Somanescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie