Nextebank Romania a fost vanduta fondului de investitii Emerging Europe Accession Fund, administrat de Axxess Capital

 

MKB Bank, unitatea din Ungaria a bancii germane Bayerische Landensbank (BayerLB), a anuntat ieri, 2 ianuarie, ca a semnat contractul de vânzare a participatiei sale directe de 96,3% din Nextebank România pe 31 decembrie 2013.

nextebankMKB a declarat ca tranzactia asteapta aprobarea Bancii Nationale a României, dar valoarea nu a fost facuta publica, se arata într-un comunicat al bancii.

Cumparatorul este fondul de investitii Emerging Europe Accession Fund, administrat de Axxess Capital.

MKB a anuntat înca de la începutul anului trecut intentia de a vinde operatiunile din România, însa încercarile de vânzare catre un fond de investitii au esuat.

În toamna acestui an, presa relata ca Nextebank va fi vânduta catre Axxess Capital, care controleaza si IFN-ul Patria Credit.

MKB a cumparat în octombrie 2006 55,4% din actiunile bancii Romexterra, moment la care banca avea o cota de piata de 0,8%. Romexterra a fost înfiintata ca banca de catre un grup de investitori din apropierea controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

BayernLB a facut din unitatea MKB bratul de expansiune în regiune, dar criza financiara a ruinat aceste planuri ale institutiei financiare. Raportul financiar pentru prima jumatate a anului 2013 arata o pierdere de 108 milioane de euro pentru MKB.

Ca parte a unui acord de salvare de 5 miliarde de euro cu guvernul german si Comisia Europeana, BayernLB trebuie sa-si vânda actiunile din MKB Bank pâna în 2015.

Vânzare ratata

Acest anunt al ungurilor de la MKB este similar cu cel de la începutul anului trecut. Atunci, banca a anuntat printr-un comunicat oficial ca va vinde pachetul majoritar catre fondul de investitii PineBridge Investments, controlat de un miliardar din Hong Kong. În plus, compania mai spunea ca tranzactia are avizul de la BNR si Consiliul Concurentei, lucru care ulterior s-a dovedit a fi fals, iar Banca Nationala a respins tranzactia.

La sfârsitul lunii iulie 2013, ziarul Bursa relata ca grupul ungar MKB Bank ar fi ajuns la un acord cu administratorul de investitii Axxess Capital privind vânzarea Nextebank, citând surse din piata bancara.

Seful Axxess Capital, Horia Manda, declara pentru Capital la sfârsitul lunii octombrie ca va face declaratii când se va finaliza tranzactia. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie