Peste 8.300 de persoane cautate in Spatiul Schengen, au fost depistate anul trecut in Romania
Peste 8.300 de persoane care fac obiectul unor semnalari în Sistemul Informatic Schengen (SIS) au fost depistate pe teritoriul României în 2013. Pe teritoriul celorlalte tari membre au fost identificate 4.669 de persoane cautate de autoritatile române, în urma schimbului de informatii prin Biroul Sirene din cadrul Politiei Române.
Politistii români au pus în aplicare 1.164 mandate europene de arestare, au identificat 263 de persoane ce erau semnalate ca fiind disparute din statele membre si au depistat alte 3.841 de persoane ce erau cautate în vederea participarii la o procedura judiciara.
Totodata, pe teritoriul României, au fost identificate 3.113 de autoturisme care erau cautate de partenerii din Spatiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale. Politistii români au mai identificat cinci arme de foc semnalate în vederea indisponibilizarii, precum si 26 de documente.
Partenerii straini au identificat, pe teritoriul lor, 4.669 de persoane cautate de autoritatile române, în urma schimbului de informatii prin intermediul Biroului Sirene. Dintre acestea, 2.763 de persoane erau urmarite de Politia Româna în baza unui mandat european de arestare, 184 de persoane erau semnalate ca fiind disparute din România, iar 841 de persoane erau cautate pentru participarea la o procedura judiciara.
Totodata, 677 de autovehicule si cinci documente, semnalate de autoritatile române în vederea indisponibilizarii sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, au fost identificate în statele membre.
România, din punct de vedere al cooperarii politienesti, este membru de facto al Spatiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul Sirene, din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala al IGPR, a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
Sistemul informatic Sirene este destinat stocarii informatiilor de catre autoritatile române si schimbului de date între acestea si sistemul comun european de urmarire politieneasca transfrontaliera, respectiv Sistemul Informatic Schengen, un element determinant pentru procesul de aderare a României la spatiul Schengen.
SIS contine date minime despre persoanele sau bunurile urmarite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele si informatiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obtinute prin intermediul birourilor Sirene constituite la nivelul fiecarui stat membru Schengen.G.P.puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!