Motivarea Tribunalului Bucuresti in dosarul Institutului de Cercetari Alimentare

 

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la sase ani de închisoare pentru ca, sustin judecatorii în motivarea deciziei, el a urmarit „cu orice pret” privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

gheorghe mencinicopschiMai mult, conform motivarii deciziei instantei Tribunalului Bucuresti, fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, pentru a duce la bun sfârsit acest plan, a
participat, „în nume propriu” cu o „oferta trucata” la licitatia organizata de Agentia Domeniilor Statului (ADS) în acest sens.

El a facut acest lucru pentru „a da aparenta de corectitudine si competitivitate operatiunii”, potrivit judecatorului.

„Aspectul ca inc. M.G. a participat în mod formal la licitatia organizata de ADS pentru vânzarea pachetului majoritar de actiuni rezulta din faptul ca acesta nu era interesat în mod real de preluarea societatii întrucât nu dispunea de resursele financiare necesare unei activitati de o asemenea amploare în conditiile în care era salarizat de la bugetul de stat. (…) Totodata, aspectul ca a fost influentat de inculpatul V.D. (Voiculescu Dan – n.r.) în întreaga sa activitate manageriala, rezulta si din faptul ca dupa licitatie a fost promovat pe linie de partid, (…) la propunerea inculpatului V.D.”, mentioneaza judecatorul Tribunalului Bucuresti, în motivarea solutiei.

În plus, în calitatea sa de director general al ICA, Mencinicopschi a solicitat ADS includerea în caietul de sarcini al licitatiei a unor conditii care „sa sublinieze specificul institutiei”. Aceste conditii, sustine instanta, ar fi trebuit sa asigure dezvoltarea institutului „în perspectiva aderarii la UE”, fapt care nu se sustine prin actiunile fostului director.

„Relatiile apropiate dintre inculpatul V.D. si inculpatul M.G., precum si aspectul ca acesta din urma, ca si ceilalti inculpati, între care existau relatii de prietenie sau subordonare, a urmarit sa privatizeze în mod fraudulos în favoarea SC GrivcoSA , prin încalcarea dispozitiilor legale, în pofida celor sustinute pe parcursul procesului penal, în sensul ca dimpotriva, a urmarit un scop nobil – continuarea activitatii de cercetare – sunt devoalate de declaratiile inculpatilor Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Corneliu Popa, Grigore Marinescu, în care precizeaza ca era de notorietate la nivelul Academiei, ca inculpatul M.G. urmarea sa privatizeze în favoarea SC Girvco SA pentru ca a fost recompensat prin sponsorizarea participarii sale la simpozioane în strainatate”, se mentioneaza în documentul citat.

În dosarul privatizarii frauduloase a ICA, Gheorghe Mencinicopschi a primit, în 26 septembrie, o pedeapsa de sase ani de închisoare cu executare si interzicerea drepturilor de a alege si de a fi ales, precum si de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de patru ani dupa executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani dupa executarea pedepsei functiile de director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SC ICA SA.

În aceeasi cauza, Tribunalul Bucuresti a hotarât condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spalare de bani. Lui Voiculescu i s-a interzis dreptul de a alege si de a fi ales, precum si de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de trei ani dupa executarea pedepsei principale. În cazul sau, instanta a constatat ca a fost împlinit termenul de prescriptie speciala si a dispus încetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate în scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Ca si în cazul lui Mencinicopschi, tot la sase ani de închisoare cu executare au fost condamnati si fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop.

Instanta a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si a fost atacata cu apel. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie