Ce se shimba din 1 ianuarie 2014?

 

În prima zi a anului 2014 intra în vigoare o serie de normative care aduc scumpiri, mariri de salarii, deschideri pe piata UE pentru companii si salariati si introduc un nou sistem de taxare.

oameni pe stradaCa în fiecare an, data de 1 ianuarie este prevazuta ca termen de intrare în vigoare a unor legi, ordonante, hotarâri si acte normative care schimba viata economica (si nu numai) a românilor. „Adevarul“ va prezinta o trecere în revista a acestor schimbari în plan economic.

** Salariul minim pe economie creste

Guvernul a adoptat în noiembrie o hotarâre care stabileste ca salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata sa fie de 850 lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2014, si de 900 lei lunar, începând cu 1 iulie 2014. De aceasta majorare vor beneficia peste 804.000 de salariati, dintre care 238.143 de salariati în sectorul bugetar si 566.112 salariati în sectorul concurential – în cazul primei trepte de majorare. În cazul celei de-a doua trepte, beneficiari vor fi 966.405 salariati, dintre care 274.000 în sectorul bugetar si 692.405 în sectorul concurential. Încheierea unui contract individual de munca de la 1 ianuarie 2014 cu un salariu de baza mai mic de 850 de lei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei.

** Taxele locale se majoreaza în câteva orase

Primarii pot sa mareasca nelimitat taxele pe case, terenuri si masini, dar în 2014 acestea cresc doar în câteva localitati. Potrivit unui sondaj recent al reporterilor „Adevarul“ din teritoriu, localitatile resedinta de judet în care cresc taxele locale sunt Oradea (cu 2,5%, numai pentru proprietarii persoane fizice), Constanta (cu 16,05%), Giurgiu (cu 10-15%), Baia Mare (16%), Slatina (5%), Vaslui (16%), Râmnicu Vâlcea (16%) si Focsani (16%).

** Gazele se scumpesc cu 2% pentru firme si 1% pentru populatie

Gazele pentru populatie se vor scumpi cu 1% de la 1 ianuarie 2014, iar cele pentru consumatorii industriali, cu 2%, potrivit lui Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Scumpirea este, practic, la jumatate decât era prevazut în calendarul initial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populatie si de 4% pentru consumatorii industriali“, a declarat recent Havrilet. Calendarul de liberalizare a fost stabilit de Guvern si FMI în anul 2012 si prevede liberalizarea totala a pietei pentru consumatorii casnici pâna la 31 decembrie 2018.

** România poate relua exporturile de carne de porc în UE

Exporturile de carne de porc spre Uniunea Europeana vor putea fi reluate de la 1 ianuarie 2014, dupa 10 ani de interdictii. Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc de la firme românesti au fost interzise în UE în anul 2003. Motivul invocat în urma cu 10 ani a fost acela ca România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor (în locul eutanasierii întregului efectiv infestat). În anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca interdictia impusa firmelor românesti privind livrarile de carne de porc, considerând ca pesta porcina nu este înca tinuta sub control.

** Cetatenii europenii pot cumpara terenuri agricole

Persoanele fizice cetateni ai Uniunii Europene vor putea cumpara terenuri agricole din extravilan de la 1 ianuarie 2014 fara sa mai fie nevoite sa-si înfiinteze firma în România. Cetatenii români au însa drept de preemptiune la cumparare. Astfel, în momentul în care va primi o oferta de la un cetatean strain, vânzatorul este obligat sa mearga la primarie cu o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si afisarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însotita de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lânga pretul cerut pentru teren, numele si prenumele vânzatorului, adresa completa a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si documentele cadastrale. Dreptul de preemptiune se acorda, în ordine, coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice si statului român.

Liber la munca în Marea Britanie si Olanda

De la 1 ianuarie 2014, românii vor avea libertatea de a munci oriunde în Uniunea Europeana. Cel putin în teorie. În ultimele luni, autoritatile din Marea Britanie, dar si presa, au declansat o campanie furibunda împotriva românilor si a bulgarilor.

Oficialii se tem ca imigrantii vor pune presiune pe piata muncii din acest stat, în conditiile în care economia nu si-a revenit complet din recesiune. Mai mult, englezii nu vor sa pateasca acum acelasi lucru pe care l-au patit cu polonezii, acestia din urma ajungând la peste un milion în Marea Britanie si ducând chiar la nasterea „mitului instalatorului polonez“.

Pe de alta parte, si românii, si bulgarii sunt deja prezenti într-un numar destul de mare în Marea Britanie, estimarile ajungând la 140.000 de persoane. Pe de alta parte, premierul englez David Cameron a cerut limitarea libertatii de circulatie în UE, provocând mânia Bruxelles-ului. El a mai anuntat ca solicitantii de locuri de munca veniti din Uniunea Europeana nu vor putea pretinde, începând cu 2014, indemnizatii de somaj în primele trei luni ale sederii lor în Marea Britanie. „The Economist“ a publicat recent o scrisoare deschisa de bun-venit pentru români, mentionând ca economia are nevoie de ei, ca Marea Britanie a ajutat România la aderarea la UE, iar politicienii stiau acest lucru de la bun început.

Un nou Cod Fiscal: accize mai mari si „taxa pe stâlp“

Tot de la 1 ianuarie 2014, Codul Fiscal – care se aplica de exact zece ani, intrând în vigoare la 1 ianuarie 2004 – va suferi una dintre cele mai ample modificari din istoria sa. Practic, la fiecare capitol intervin schimbari si majoritatea sunt concepute astfel încât statul sa câstige mai mult de pe urma contribuabililor. Enumeram în continuare doar câteva dintre cele mai importante masuri introduse acum.

** Accizele se calculeaza dupa un nou sistem

Pe scurt, în locul calcularii în functie de cursul valutar publicat la 1 octombrie al anului precedent, accizele se determina pe baza evolutiei ratei inflatiei. Rezulta ca accizele pentru 2014 vor fi calculate pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 plus inflatia cumulata pâna în octombrie 2013, astfel ca se va adauga o cota de aproape 5%. Aceasta crestere echivaleaza cu un curs de schimb de 4,738 lei/euro. „Accizele se determina prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (1 octombrie 2012 – n.r.), valoare care se actualizeaza cu media anuala a indicelui preturilor de consum calculata în luna septembrie din anul precedent, comunicata oficial de Institutul National de Statistica, pâna la data de 15 octombrie. Pentru anul 2014, media anuala a indicelui preturilor de consum calculata în luna septembrie a anului 2013 este de 104,77%“, se arata într-un document al Ministerului Finantelor. Astfel, anul viitor se vor scumpi toate produsele accizabile: alcool, tutun, produsele de lux sau carburantii. Cresterea costurilor din accize va fi transferat[ de comercianti clientilor finali.

** TVA la încasare, doar optional si fara termen-limita

Firmele care aplica sistemul TVA la încasare vor avea posibilitatea sa opteze sau nu pentru folosirea acestuia, iar regula conform careia taxa trebuie colectata în maximum 90 zile de la emiterea facturii va fi eliminata. Firmele care în 2013 erau obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

** Taxa pe constructiile speciale

Pâna în prezent, au fost exceptate de la taxare unele constructii auxiliare, însa de la 1 ianuarie operatorii economici vor plati 1,5% din valoarea lor contabila cu titlul de taxa pe constructiile speciale.

Sunt considerate constructii speciale sonde de titei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, statii de transformare si de conexiuni, precum si cladirile si constructiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, retele aeriene de transport si distributie a energiei electrice si stâlpii aferenti acestora, cabluri subterane de transport, instalatii electrice. Tot în aceasta categorie intra si canalizari si retele de telecomunicatii subterane si aeriene, cai de rulare, de incinta sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane si rampe de put, puturi de mina, cosuri de fum, turnuri de racire, baraje si constructii accesorii, diguri, constructii-anexe, de îmbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele si statiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte si tuneluri, retele si conducte pentru transportul sau distributia apei, produselor petroliere, gazelor si lichidelor industriale, retele si conducte de termoficare si retele de canalizare, terasamente, platforme betonate, împrejmuiri, instalatii tehnologice, rezervoare si bazine pentru depozitare.

Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor, declara în urma cu o luna ca statul va colecta aproximativ 500 de milioane de euro din „taxa pe stâlp“, însa estimarile companiilor care vor plati aceasta taxa depasesc cu mult acest nivel.

** CASS pe veniturile din chirii

Începând cu 2014, persoanele care obtin venituri din chirii vor plati Fiscului contributii de asigurari de sanatate (5,5% din venituri), în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe luna. Statul ar putea încasa anual, din impunerea de contributii de asigurari de sanatate pe veniturile din chirii, aproximativ 165 de milioane de euro.

Modificari amânate

De-a lungul anului 2013 au mai fost anuntate ca aplicându-se de la 1 ianuarie 2014, apoi au fost amânate, urmatoarele masuri:
– impozitul forfetar
– impozitarea cladirilor în functie de utilizare, nu de destinatie
– acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru la carburanti
– majorarea tarifelor la energie electrica de la 1 ianuarie, datorita unui ordin al ANRE care obliga Hidroelectrica si Nuclearelectrica sa livreze electricitate pentru populatie, din cos fiind eliminate termocentralele si regenerabilele. Dan Straut, Adina Vlad, Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie