Centrala Nucleara din Cernavoda, intrecuta in capacitate de turbinele eoliene din Constanta si Tulcea

 

Turbinele eoliene au intrecut in capacitate Centrala Nucleara de la Cernavoda. Proiectele de energie verde s-au inmultit in ultimii ani, iar acum aproape ca nu mai e loc pentru un parc de amploare in judetele Constanta si Tulcea.

Parc eolianIn aceasta zona, unde sufla cel mai puternic si constant vant din Europa, terenurile si-au dublat preturile. Unii localnici s-au imbogatit de pe urma morilor de vant gigantice, in timp ce altii s-au plans ca au fost pacaliti.

Intre 3.000 si 5.000 de euro pe an. Atat plateste in medie o companie care isi amplaseaza o turbina eoliana pe terenurile dobrogenilor. La finalul acestui an sunt aproape 3.000 de astfel mori de vant, imprastiate in peste 20 de parcuri, unul dintre ele fiind considerat cel mai mare din Europa.

Insa nu toti cei care au teren in zona Dobrogei au fost norocosi. Unii au dat pamantul in arenda pe 10 ani, chiar inaintea aparitiei eolienelor, iar conform contractului, arendasul este cel care incaseaza banii de pe turbine.

Sunt atat de multe turbine in Dobrogea, incat aproape ca nu mai exista loc pentru proiecte mari.

Preturile pentru pamant au crescut in medie cu o treime in plina criza, iar cine a prins un contract, s-a imbogatit.  Proiectele migreaza acum spre Moldova, al doilea loc din tara in care vantul sufla puternic.

Energia eoliana ar putea alimenta singura populatia din 3 orase mari din Romania. Curentul produs de turbine l-a depasit pe cel produs la Cernavoda, iar tara noastra este in primele 10 din Europa cand vorbim despre dezvoltarea energiei verzi din ultimii 3 ani. Un adevarat paradis pentru investitori, cel putin pana acum.

Alesii au votat o lege care reduce la jumatate subventiile date de stat pentru eoliene, panouri solare sau hidrocentrale.

Pretul energiei urmeaza sa creasca anul viitor cu 5 %, sustin specialistii, iar in 2015 cu inca 10 %. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie