Cum s-au transformat parterele blocurilor, din sucursale de banci in supermarketuri

 

Bancile, unul dintre principalii chiriasi ai spatiilor de la parterul blocurilor în anii de boom, au început în ultimii ani, pe fondul crizei, sa îsi închida din agentii si sucursale sau sa reduca spatiile alocate acestora. Sute de agentii si sucursale au disparut în ultimii ani, iar în multe cazuri spatiile lasate de ele sunt în continuare goale. În ultima perioada însa, pe locul lasat liber de ele si-au pus sigla branduri supermarketuri si magazine de proximitate, unul dintre putinele businessuri care înca se extinde. O explicatie poate fi faptul ca vânzarile de alimente au fost cel mai putin afectate de criza în contextul în care românii si-au rationat bugetul si au renuntat la produsele care nu erau de stricta necesitate precum electrocasnice, haine sau mobila. Mai mult, creditarea a înghetat, astfel ca multe din achizitii au fost amânate.

supermarket parter blocuriLa polul opus, lanturile internationale de magazine, în frunte cu Mega Image, deschid magazine pe banda rulanta si de cele mai multe ori cauta spatii la parterul blocurilor pentru a fi aproape de cumparatori. Lantul belgian de supermarketuri, cu o retea de peste 200 magazine în Capitala si o suprafata ocupata estimata la 60.000 mp, a ajuns cel mai important chirias de la parterul blocurilor din Bucuresti, un teritoriu dominat pâna acum de banci si farmacii.

Astfel, pe Calea Mosilor, aproape de Bucur Obor, retailerul belgian care termina anul cu peste 100 de unitati noi a deschis un supermarket în spatiul ocupat anterior de Bancpost. Banca si-a restrâns suprafata la mai putin de jumatate.

Tot belgienii au ocupat si spatiul lasat liber de Unicredit în cartierul Militari, la intersectia bulevardului Iuliu Maniu cu strada Apusului. Banca si-a mutat agentia vizavi, într-un spatiu mai mic. Reprezentantii Bancpost nu au raspuns pâna la închiderea editiei solicitarii ZF privind motivul pentru care au operat aceasta reducere de spatii. Reprezentantii Unicredit spun

“UniCredit analizeaza în mod constant prezenta în piata, inclusiv la nivelul retelei teritoriale. În cazul mentionat (cartierul Militari, n.red.), am considerat ca avem nevoie de un spatiu care sa raspunda mai bine cerintelor bancare si nevoilor noastre de a fi mai aproape de clienti cu toate operatiunile din front-office. Astfel, ne-am pastrat prezenta în zona, alegând un nou spatiu apropriat celui anterior.”

Lanturile internationale nu sunt însa singurele care se aseaza cu magazine la parterul blocului, în locul bancilor. Lantul local de supermarketuri Fonzi, detinut de familia Georgescu, a deschis înainte de Craciun un magazin pe Soseaua Stefan cel Mare, în spatiul ocupat de o agentie CEC, care si-a redus suprafata. Acesta este cel de-al saptelea magazin al lantului Fonzi, cu afaceri de aproape 4 mil. euro anul trecut.

“Activitatea agentiei CEC Bank din Soseaua Stefan cel Mare (zona Perla) s-a dezvoltat în decursul timpului, iar spatiul a devenit inadecvat cerintelor de functionare. Acesta este motivul pentru care banca a luat decizia relocarii unitatii într-un spatiu mai mare, cel situat pe Bd. Iancu de Hunedoara nr. 8. Pentru a veni în continuare în sprijinul clientilor din zona Perla s-a decis mentinerea unei agentii în vechea locatie, cu o suprafata redusa”, spune Florin Vlad, ofiter relatii publice, directia marketing si comunicare. El adauga ca deciziile privind desfiintarea unor unitati CEC Bank se iau în baza unor analize ce au în vedere potentialul de piata existent, perspectivele de dezvoltare zonala si nu în ultimul rând rezultatele economico-financiare ale acestora. “Tinând cont de aceste aspecte, pe parcursul acestui an banca a luat decizia închiderii unor unitati,  o parte dintre acestea fiind situate în mediul rural. În ultimul an nu au existat decizii de reducere a suprafetelor unor agentii, ci doar de relocare a unor unitati în spatii mai bine amplasate.” Cristina Rosca, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie