1,1 miliarde de euro, bani europeni, atrasi de Ministerul Mediului in anul 2013
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ a desfasurat, pe parcursul anului 2013, o serie de actiuni, campanii si activitati la nivel intern, ce au avut în prim plan protectia si educatia în domeniul mediului.
În acelasi timp, ministrul de resort, Rovana Plumb, a reprezentat România în cadrul unor întâlniri bilaterale cu comisarii europeni, ministri si secretari de stat din statele membre ale Uniunii Europene, dar si din afara Europei, totul pentru atragerea de proiecte constructive si pentru cresterea vizibilitatii României în plan european si international pe segmentul protectiei mediului. În acest sens, rata de absorbtie a fondurilor europene destinate programelor de mediu a aproape s-a dublat în ultimul an, ajungând la 1,1 miliarde de euro.
Fonduri europene prin POS Mediu pentru proiecte integrate
Debutul de mandat al ministrului Mediului, Rovana Plumb, gaseste ministerul de resort cu o absorbtie a fondurilor europene prin Programul Operational Sectorial ‘Mediu’ /POS Mediu/ de 4,3%. În decurs de câteva luni, la începutul anului 2013, nivelul se mareste la 12,88%, iar în toamna procentajul ajunge la 22,27%, valoarea fondurilor fiind de 1,1 miliarde euro. Pe parcursul anului 2013, în cadrul POS Mediu, au fost aprobate 11 proiecte, cu o valoare totala de aproximativ 700 milioane de euro, dintre care doua proiecte pe Axa apa-canal, noua proiecte pe infrastructura de deseuri. Tot pe parcursul anului 2013 au fost semnate 88 de contracte de finantare pentru proiecte, în cuantum de peste 600 milioane de euro.
În aprilie 2013, ministrul Rovana Plumb semneaza contractul de finantare al unui proiect ce vizeaza protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului românesc al Marii Negre, în zona municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord. Prin acest demers sunt propuse masuri de protectie a eroziunii costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de 7,3 km de plaja, în cinci locatii prioritare din partea sudica a litoralului românesc, iar valoarea totala a lucrarilor se ridica la 170.450.084 euro.
De asemenea, în octombrie, oficialul parafeaza, împreuna cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, contractul de finantare pentru cel mai mare proiect integrat de mediu din România, statia de epurare Glina. Acesta vizeaza reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dâmbovita, valoarea proiectului fiind de 416,5 milioane euro.
Tot în acest an, se pun bazele unei colaborari România-Marea Britanie în vederea crearii de locuri de munca. În acest sens, Rovana Plumb si ministrul britanic pentru energie si schimbari climatice, Edward Davey, au semnat la Londra o declaratie comuna privind ‘cresterea verde’. România si Marea Britanie se angajeaza, astfel, la consolidarea cooperarii în mai multe domenii, precum si la promovarea solutiilor si tehnologiilor noi în sectorul mediului si climei, coroborat cu schimbul de bune practici în vederea crearii de noi locuri de munca ‘verzi’.
În cadrul unei vizite de trei zile la Londra, Rovana Plumb are o întrevedere cu Printul Charles, cei doi oficiali având în vedere lansarea proiectului- pilot al unor statii de epurare lagunare 100% ecologice în 10 sate din judetele Mures, Brasov, Sibiu si Harghita. Beneficiarii acestei initiative urmeaza sa fie peste 8.500 de locuitori din zona rurala.
De Ziua Mediului a fost lansat proiectul de reducere a risipei de alimente ‘Gândeste. Manânca.Economiseste’, preluat dupa modelul britanic de cooperare cu mediul de afaceri, cu producatori individuali si comunitati.
La capitolul achizitii publice verzi, Ministerul Mediului a demarat, în acest an, în colaborare cu societatea civila, un amplu proiect, prin care se urmareste schimbarea comportamentului de consum al statului. Astfel, se încurajeaza achizitionarea de bunuri si servicii prietenoase fata de mediu, cu impact cât mai redus asupra acestuia si cu economisire cât mai mare a resurselor.
Citeste mai departe pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!