37 de jandarmi si fosti angajati ai inspectoratului din Alba, trimisi in judecata pentru inselaciuni bancare

 

37 de jandarmi si fosti angajati ai inspectoratului din Alba au fost trimisi în judecata. Procurorii anticoruptie îi acuza ca înselau bancile, deoarece luau împrumuturi la care nu aveau dreptul.

dnaPrintre acestia se afla si fostul inspector sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmerie Alba, Ioan Herta, informeaza DNA.

Potrivit DNA, în anul 2006, la nivelul I.J.J. Alba s-a constituit o asociere de tip infractional initiata de inculpatii Herta Ioan Onac si Mosneag Virgil care îndeplineau în acea perioada functiile de inspector sef, respectiv de contabil sef al I.J.J. Alba, asociere la care au aderat, în calitate de subordonati, si trei din lucratorii biroului financiar al unitatii, respectiv inculpatii Dârlea Traian, Marian Nicolae si Bortes Ioan Radu.

„Scopul acestei asocieri de tip infractional a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinte false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obtinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinte sa le depuna la banci pentru a obtine, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal. Cei cinci membri ai asocierii si-au eliberat si lor însisi adeverinte false, ce au fost utilizate, în acelasi scop, de a obtine credite în mod ilegal”, se arata în documentul procurorilor.

Totusi, începând cu anul 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substantial, astfel cadrele militare din I.J.J. Alba care luasera credite mai mari decât cele pe care le puteau obtine pe cale legala au început sa aiba dificultati reale în a-si achita ratele lunare bancare. Ei au obtinut, prin urmare, alte adeverinte false, completate si semnate de aceleasi persoane, în scopul reesalonarii ratelor si a obtinerii a unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proportional cu veniturile din adeverinta.

„Spre exemplu, inculpatul Herta Ioan-Onac, în calitate de inspector sef în cadrul I.J.J. Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false pe baza carora, au fost obtinute credite în mod fraudulos. La rândul sau, a determinat colegii subordonati sa-i elibereze patru astfel de adeverinte false de care a uzat, depunându-le la unitatile bancare. Suma obtinuta ilegal, de catre Herta Ioan Onac, în acest mod, depaseste suma de 200.000 lei”, precizeaza DNA. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie