Protest in Bucuresti. Protestatarii au cerut demisia Guvernului si a sefului statului, „abrogarea” modificarilor aduse Codului penal si interzicerea mineritului pe baza de cianuri

 

„Românii îsi vor înapoi democratia câstigata pe 21 decembrie 1989!” Este mesajul cu care au iesit din nou în strada, în Piata Universitatii, sute de bucuresteni. Mii de oameni au marsaluit din Piata Universitatii pâna în fata Palatului Victoria si înapoi, la comemorarea a 24 de ani de la revolutie. Protestatarii au strigat împotriva politicienilor, au blocat traficul rutier iar unul dintre manifestanti s-a urcat pe o masina a Jandarmeriei, în Piata Revolutiei. Spre final, protestul a fost umbrit de un accident rutier în care a fost implicata o duba a Jandarmeriei. Doua persoane au fost ranite. Cu putin timp înainte de ora 23:00, protestul s-a încheiat.

protest rosia montana1UPDATE 22:45: Protestul de sâmbata seara, din Bucuresti, s-a încheiat în jurul orei 22.45, când ultimii manifestanti aflati în rondul de la Universitate au parasit zona, traficul rutier fiind reluat pe toate arterele.

La 22.30, în rondul de la Universitate se mai aflau, înconjurati de jandarmi, circa 20 de protestatari, care au aprins lumânari si le-au asezat pe carosabil.

În cele din urma, ei au parasit zona, astfel ca traficul rutier a putut fi reluat atât pe bulevardul Nicolae Balcescu, cât si pe Regina Elisabeta.

Pentru protestul de sâmbata din Capitala, manifestantii s-au mobilizat prin intermediul retelelor de socializare, pe internet circulând si un manifest denumit „Declaratia de la Bucuresti. 21 decembrie 2013”, în care se cere, printre altele, demisia Guvernului si a sefului statului, „abrogarea” noilor modificari aduse Codului penal si interzicerea mineritului pe baza de cianuri si a fracturarii hidraulice.

Printr-un alt anunt, oamenii au fost chemati sa aprinda o lumânare în memoria eroilor cazuti în Revolutie si sa refaca, simbolic, baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.

UPDATE 21:30: Protestatarii din Capitala au revenit la Universitate, dupa ce au scandat în Piata Victoriei si în Piata Revolutiei si au blocat succesiv bulevardele Balcescu, Magheru si Lascar Catargiu, dar si Calea Victoriei, trafic rutier fiind oprit, în prezent, în rondul de la Piata Universitatii, informeaza MEDIAFAX.

În jurul orei 21.30, ei au plecat din Piata Revolutiei spre Piata Universitatii, scandând pe traseu „Uniti, salvam toata România!”.

La ora transmiterii acestei stiri, în Piata Universitatii se afla aproximativ 300 de manifestanti.

Traficul rutier este blocat atât în rondul de la Universitate, cât si pe bulevardele Regina Elisabeta si Nicolae Balcescu.

UPDATE 21:20: Un manifestant dintre cei ajunsi în Piata Revolutiei, cunoscut ca participant la majoritatea protestelor din Bucuresti, s-a urcat pe o masina a Jandarmeriei, de unde a coborât dupa câteva minute, dupa ce a fost convins de un negociator.

Dupa ce manifestantul a coborât de pe masina Jandarmeriei, protestatarii au scandat „Jandarmeria apara hotia!”, iar apoi „Uniti, salvam Jandarmeria!”.

În Piata Revolutiei se afla, la ora transmiterii acestei stiri, câteva sute de protestatari, traficul rutier fiind blocat pe Calea Victoriei.

Cordoanele fortelor de ordine sunt masate la sediul Ministerul Administratiei si Internelor.

UPDATE 21:00: Protestatarii din Bucuresti au plecat din fata sediului Guvernului, unde au protestat aproximativ o ora, si se îndreapta spre Piata Revolutiei, pe Calea Victoriei, traficul rutier pe aceasta artera fiind blocat în prezent.

UPDATE 20:00: În jurul orei 20:00, protestatarii au ajuns în Piata Victoriei. Traficul rutier este blocat, iar cordoane de scutieri sunt masate la sediul Guvernului. În rândul fortelor de ordine se afla si negociatori ai Jandarmeriei.

Un nou protest are loc, în aceasta seara, în Capitala. Acesta a fost organizat pe pagina de Facebook „Uniti Salvam”, vocea neoficiala a celor care sunt împotriva proiectul minier de la Rosia Montana.

Manifestantii sunt în majoritate tineri, însa printre ei se afla si copii, dar si persoane de peste 40-50 de ani. Printre ei se afla si persoane care se declara revolutionari, dar si tineri care au scandat cântece din „repertoriul” galeriilor de fotbal.

Ca si week-endul trecut, acestia protesteaza fata de modificarile aduse Codului Penal. Cei care au organizat mitingul pe Facebook atrag atentia politicienilor ca „românii îsi vor înapoi democratia câstigata pe 21 decembrie 1989”.

Începând cu ora 17:30, protestatarii s-au adunat, cu bannere si steaguri tricolore, atât în zona fântânii de la Universitate, cât si pe trotuarul de la Teatrul National.

În mijlocul lor a venit, cu un steag, si liderul Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, care a fost însa apostrofat de câtiva manifestanti si obligat sa iasa din multime, informeaza MEDIAFAX.

În jurul orei 18.00, protestatarii au intrat pe carosabil, blocând circulatia pe bulevardul Nicolae Balcescu. În zona se afla si politisti de la Rutiera.

Pe unul dintre bannerele manifestantilor este scris mesajul „Adevarata Românie se afla în strada, nu la microfon”.
Protestatarii s-au mobilizat prin intermediul retelelor de socializare, pe internet circulând si un manifest denumit „Declaratia de la Bucuresti. 21 decembrie 2013”, în care se cere, printre altele, demisia Guvernului si a sefului statului, „abrogarea” noilor modificari aduse Codului penal si interzicerea mineritului pe baza de cianuri si a fracturarii hidraulice.

Printr-un alt anunt, oamenii au fost chemati sa aprinda o lumânare în memoria eroilor cazuti în Revolutie si sa refaca, simbolic, baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.

Reamintim ca aproximativ 2.000 de oameni au protestat în Capitala si duminica trecuta, pentru mentinerea ordinii fiind mobilizati 600 de jandarmi. Manifestatia, neautorizata, a fost marcata de incidente dupa ce o parte a protestatarilor au blocat bulevardul Regina Elisabeta si Calea Victoriei, iar apoi au încercat sa forteze cordonul de jandarmi din fata sediului Guvernului. Cinci protestatari au fost ridicati si amendati cu câte 500 de lei.

Seful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a spus, o zi mai târziu, ca la protest au fost mai multi membri ai unor galerii de fotbal, niciunul dintre acestia nefiind sanctionat pâna la acel moment. Potrivit lui Olaru, acestia urmau sa fie identificati dupa vizionarea imaginilor, în conditiile în care au aprins torte în timpul manifestatiei si chiar au aruncat cu acestea spre fortele de ordine.

Olaru a mai spus ca a fost pentru prima data în cele 18 saptamâni în care au fost organizate mitinguri neautorizate în Piata Universitatii când grupurile de suporteri sunt acceptate de catre protestatari. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie