Ambasadorul american la OSCE: Ratificarea amendamentelor la Codul Penal va slabi statul de drept in Romania

 

Ambasadorul american la OSCE, Daniel B. Baer, a declarat, joi, ca SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente la Codul Penal si a avertizat ca ratificarea acestor modificari va duce la slabirea statului de drept în România.

cod-procedura-penala„În urma cu aproape un sfert de secol, România a avansat rapid, devenind o democratie moderna si integrata în comunitarea euroatlantica. România a facut progrese remarcabile, ceea ce face ca introducerea noii legislatii sa fie si mai îngrijoratoare. SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente ale Parlamentului la Codul Penal, care îi scutesc pe oficialii alesi de investigatiile anticoruptie si conflicte de interes”, a declarat ambasadorul american Daniel B. Baer, în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena.

Totodata, acesta a atras atentia ca ratificarea modificarilor la Codul Penal ar slabi statul de drept.

„Am luat nota de faptul ca aceste amendamente au fost adoptate fara consultare publica sau dezbatere si fara ca autoritatile juridice sau societatea civila sa îsi exprime punctul de vedere. Daca vor fi ratificate, aceste amendamente vor reduce transparenta si vor slabi statul de drept prin restrângerea investigatiilor de coruptie ale DNA si ale altor autoritati”, a mai spus Baer.

Diplomatul american a facut apel la Parlamentul României si la alte institutii guvernamentale „sa reconsidere aceasta initiativa si sa se asigure ca legislatia României respecta angajamentele luate de România în cadrul OSCE privind statul de drept si buna guvernare”.

Totodata, Daniel B. Baer s-a referit si la difuzarea colindului antisemit de catre TVR, reamintind ca pentru OSCE combaterea antisemitismului este esentiala.

„Am luat nota, de asemenea, de faptul ca la 5 decembrie postul public de televiziune TVR a transmis un cântec antisemit, care chema la arderea evreilor, prezentat drept un colind traditional românesc de Craciun. Salutam condamnarea acestui cântec de catre Ministerul român de Externe si aprobam masurile luate de oficialii români pentru a respinge astfel de acte de intoleranta si pe cei care le propaga si pentru a se asigura ca (astfel de acte) nu se vor mai repeta niciodata”, a declarat ambasadorul american.

Potrivit acestuia, „protejarea minoritatilor si combaterea antisemitismului, a xenofobiei si a tuturor formelor de intoleranta sunt esentiale pentru îndeplinirea angajamentelor OSCE”.

Camera Deputatilor a aprobat, în 10 decembrie, mai multe modificari la Codul Penal. Prin una dintre modificari, presedintele si parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici prevazuta în Codul Penal. În aceeasi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie