20 decembrie – Ziua Internationala a Solidaritatii Umane

 

La 20 decembrie, în fiecare an, sarbatorim Ziua Internationala a Solidaritatii Umane.

mainiTema stabilita de Natiunile Unite pentru 2013 este: ‘Reducerea decalajelor pentru atingerea – Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului’.

În mesajul sau pentru editia din acest an a zilei dedicate solidaritatii umane, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îndeamna oamenii din toate natiunile, de toate credintele, culturi si traditii sa lucreze împreuna pentru o cauza comuna, aceea de a pastra promisiunea facuta la început de mileniu, de a lasa mostenire generatiilor viitoare – pacea, prosperitatea si un progres durabil.

Ziua Internationala a Solidaritatii Umane a fost proclamata de Adunarea Generala, la 22 decembrie 2005 , prin Rezolutia 60/209, pornind de la identificarea solidaritatii ca una dintre valorile fundamentale si universale, care trebuie sa stea la baza relatiilor dintre popoare, în secolul al XXI-lea.

‘Ideea de solidaritate umana la nivel global poate schimba lumea’, declara Lech Walesa, fondatorul miscarii muncitoresti Solidaritatea si câstigatorul Premiului Nobel pentru Pace în 1983. Fostul presedinte al Republicii Polone a inaugurat prima ceremonie de marcare a Zilei Internationale a Solidaritatii Umane, cea din 2006.

Potrivit Natiunilor Unite, este o zi în care sarbatorim unitatea în diversitatea noastra, reamintim guvernelor obligatia de a respecta angajamentele internationale. Sunt organizate actiuni pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanta solidaritatii si dezbateri cu privire la modalitatile de promovare a solidaritatii pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, inclusiv eradicare saraciei.

Conform dictionarului, solidaritatea este un „sentiment care îi determina pe oameni sa-si acorde ajutor”. Deoarece conceptul de solidaritate se refera la notiunea de colaborare, drepturi si responsabilitati comune, precum si la unitate pentru realizarea unui scop comun, ea poate fi aplicata în multe domenii cu valoarea de îi ajuta pe altii. Solidaritatea este în centrul misiunii si în proiectele multor organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) si organizatii comunitare. Ele ajuta pentru a germina si a construi solidaritatea dintre oameni la nivel mondial. AGERPRES (Documentare – Daniela Dumitrescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie