Codul COR se modifica din nou

 

Clasificarea ocupatiilor din Romania va fi modificata pentru a treia oara in acest an, dupa ce un act normativ in acest sens a fost adoptat recent de guvernanti, la aproape cinci luni de la lansarea in consultare publica de catre Ministerul Muncii. Mai precis, documentul aduce completari structurii COR cu cinci grupe de baza noi, dar si clarifica unele dispozitii prevazute deja de legislatia in vigoare, precum definitia COR sau principiile ce stau la baza elaborarii acestei clasificari.

codul corClasificarea ocupatiilor din Romania a ajuns deja la a treia modificare din acest an, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri un document in acest sens. Este vorba despre proiectul de hotarare pentru completarea HG nr. 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor Romania – nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor – ISCO 08, lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii inca din luna august.

Practic, potrivit informatiilor publicate de Executiv, prin actul normativ adoptat se actualizeaza legislatia romaneasca in conformitate cu clasificarea internationala ISCO 08. Astfel, se introduc reglementari prin care se expliciteaza structura COR, prin care se fac precizari metodologice privind grupa majora 0, si, de asemenea, se introduc grupe de baza noi in domeniul educatiei.

Concret, structura Clasificarii ocupatiilor din Romania – nivel grupa de baza (conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor – ISCO 08) se completeaza cu patru grupe de baza noi, dupa cum urmeaza:

  • Dupa grupa de baza 3413 Specialisti in domeniul religiei si asimilati se introduc patru grupe de baza noi cu urmatorul continut:

„3414 Personal didactic in invatamantul primar”
„3415 Personal in invatamantul prescolar”
„3416 Instructori si asimilati din invatamant”
„3419 Personal in invatamant neclasificat in grupele de baza anterioare”

Prima varianta a proiectului de HG, publicata in vara de Ministerul Muncii, cuprindea inca o grupa de baza noua, „2429 Specialisti in administratie neclasificati in grupele de baza anterioare”, ce urma a fi introdusa dupa grupa de baza 2424 Specialisti in formarea si dezvoltarea personalului. Totusi, Executivul nu mentioneaza si acest aspect, astfel ca, pana la momentul publicarii actului normativ in Monitorul Oficial, nu putem sti cu certitudine daca s-a pastrat sau nu modificarea.

Definitia COR, clarificata

Documentul adoptat miercuri aduce completari la nivelul definitiei COR, dar si clarifica unele dispozitii deja prevazute de lege. Astfel, potrivit actului citat, Clasificarea ocupatiilor din Romania este clasificarea de interes general ce asigura identificarea , ierarhizarea si codificarea ocupatiilor din economia Romaniei.

La elaborarea COR se au in vedere mai multe principii, dintre care:

1. Principiul gruparii unitatilor de clasificat dupa criterii economice si sociale obiective, potrivit caruia constituirea categoriilor de clasificare se face in concordanta cu diviziunea sociala a muncii, folosind caracteristici de grupare tehnico-economice obiective, in succesiunea importantei lor pentru activitatea practica;
2. Principiul omogenitatii in constituirea categoriilor de clasificat – grupe, subgrupe – potrivit caruia pentru fiecare nivel de clasificare se foloseste un singur criteriu de clasificare, fiecare detaliere reflectand aspecte din ce in ce mai amanuntite ale criteriului aplicat la detalierile precedente; criteriile utilizate sunt in principal urmatoarele: nivelul de educatie si formare profesionala; nivelul competentelor determinat de amploarea si complexitatea activitatilor care definesc ocupatiile; gradul de specializare in cadrul aceleiasi activitati; felul materiilor prime si utilajelor folosite, proceselor tehnologice utilizate;
3. Principiul univocitatii gruparii unitatilor, care presupune si impune repartizarea fiecarei unitati de clasificat, numai intr-o singura grupa sau subgrupa, numai intr-un singur loc, indiferent de numarul locurilor si unitatilor de clasificat;2
4. Principiul actualitatii, care presupune luarea in considerare a celor mai noi ocupatii, a celor mai noi tehnici de construire a clasificarilor, inclusiv a optimizarii si economicitatii folosirii codurilor;
5. Principiul stabilitatii pe o perioada mai indelungata de timp, care presupune crearea unui sistem flexibil care sa permita adaptarea permanenta a clasificarii la noile conditii de dezvoltare economico-sociala;
6. Principiul folosirii multilaterale a clasificarii pe diverse structuri organizatorice si activitati, care presupune utilizarea COR la elaborarea de strategii guvernamentale, cercetari statistice nationale si internationale.

Totodata, potrivit reglementarilor, clasificarea ocupatiilor din Romania va fi structurata pe cinci niveluri de clasificare, dupa cum urmeaza:

  • nivelul I de clasificare corespunde grupelor majore; codificarea grupelor majore se face cu cifre arabe de la 0 la 9;
  • nivelul II de clasificare corespunde subgrupelor majore; codificarea subgrupelor majore se face cu cifre arabe de la 1 la 9;
  • nivelul III de clasificare corespunde grupelor minore; codificarea grupelor minore se face cu cifre arabe de la 1 la 9;
  • nivelul IV de clasificare corespunde grupelor de baza; codificarea grupelor de baza se face cu cifre arabe de la 1 la 9;
  • nivelul V face posibila detalierea la nivel de ocupatie; codificarea se face cu cifre arabe de la 01 la 99.

Orice ocupatie va avea un cod format din sase cifre, astfel:

  • prima cifra corespunde codului grupei majore;
  • primele doua cifre corespund codului subgrupei majore;
  • primele trei cifre corespund codului grupei minore;
  • primele patru cifre corespund codului grupei de baza;
  • ultimele doua cifre, din cele sase, corespund codului ocupatiei.

Clasificarea ocupatiilor din Romania va cuprinde, ca si pana acum, urmatoarele zece grupe majore:

  • grupa majora 1: Membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori;
  • grupa majora 2: Specialisti in diverse domenii de activitate;
  • grupa majora 3: Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic;
  • grupa majora 4: Functionari administrativi;
  • grupa majora 5: Lucratori in domeniul serviciilor;
  • grupa majora 6: Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit;
  • grupa majora 7: Muncitori calificati si asimilati;
  • grupa majora 8: Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente;
  • grupa majora 9: Muncitori necalificati;
  • grupa majora 0: Fortele armate.

Conform prevederilor, COR la nivel de ocupatie pentru grupele majore 1-9 se aproba prin ordin comun al Ministerului muncii si al INS, in timp ce ocupatiile specifice grupei majore 0, „Fortele armate”, se aproba in conditiile respectarii Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, de catre institutiile apartinând sistemului de aparare, ordine si siguranta publica.

Atentie! Conform propunerilor, utilizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania va fi obligatorie pentru elaborarea standardelor ocupationale recunoscute la nivel national, respectiv a standardelor de pregatire profesionala, precum si a calificarilor necesare pe piata muncii.
Reglementarile tratate in material nu se aplica inca, deoarece nu au fost publicate in Monitorul Oficial. Vom reveni cu detalii la momentul publicarii.

Aproape 100 de noi ocupatii, introduse in COR in anul 2013

La inceputul lunii februarie, Ministerul Muncii si Institutul National de Statistica au completat Clasificarea ocupatiilor din Romania – nivel de ocupatie (sase caractere) printr-un ordin comun publicat in Monitorul Oficial nr. 78, acesta fiind si primul din seria de trei acte normative ce modifica COR 2013.

Mai exact, la acea data au fost adaugate 52 de ocupatii practicate in cadrul economiei nationale, au fost modificate denumirile unor ocupatii deja existente si mai multe ocupatii au fost mutate dintr-o grupa de baza in alta.

Ulterior, in luna noiembrie, un alt act normativ, Ordinul Ministerului Muncii nr. 2176/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 692, modifica si completeaza COR cu 44 noi ocupatii practicate in cadrul economiei nationale.

In plus fata de aceste ocupatii adaugate, documentul radiaza din COR urmatoarele ocupatii:

  • „sef oficiu cadastru”, cod 131113.
  • „cercetator in cadastru”, cod 211441.
  • „inginer de cercetare in cadastru”, cod 211442.
  • „asistent de cercetare in cadastru”, cod 211443.

In acelasi timp, au fost operate modificari la nivelul grupelor de baza, astfel ca ocupatia „expert criminalist”, pana acum in Grupa de baza 3411 „Specialisti in domeniul juridic si asimilati”, se muta in Grupa de baza 2619 „Specialisti in domeniul juridic neclasificati in grupele de baza anterioare” si va avea codul 261902. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie