Cote mai mari la pensii pentru avocati
Cuantumul contributiilor pe care avocatii trebuie sa le plateasca luna de luna Casei de Asigurari a Avocatilor a crescut de la 230 de lei la 250 de lei. Hotararea a trecut prin Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania organizat weekendul trecut, ultima modificare in acest sens fiind operata in urma cu trei ani.
„S-a marit cota de la 230 de lei la 250 de lei. Au fost si decani care au propus o crestere care ar fi insemnat chiar de pana la 300 de lei contributia lunara minima, insa nimeni nu a fost de acord”, ne-a spus decanul Baroului Vrancea, Ioan Ioanovici.
Fata de modificarile aduse in 2010 cotelor individuale, anul acesta majorarea nu este una foarte drastica. Chiar si asa insa, sunt avocati care intr-o luna nu incaseaza mare lucru din onorarii, insa cota ramane aceeasi: 250 de lei! Si, fie ca incaseaza sau nu, contributia trebuie platita.
Intre ianuarie – martie 2010, cota minima de contributie pentru avocatii definitivi era de 180 de lei, aplicata pentru castiguri de la 0 la 2.300 de lei. Peste acest plafon se impozita cu 10% din venit, iar pentru castigurile de peste 10.000 de lei era stabilita suma maxima de 1.000 de lei. De asemenea, stagiarii plateau un minim de 80 de lei aferent castigurilor situate intre 0 si 800 de lei. Peste aceasta suma plateau 10% din venit, iar la castigurile de peste 10.000 cota era tot de 1.000 de lei.
Schimbarea din acel an a fost insa destul de majora, pentru ca de la minimul de 180 la definitivi, cotizatia minima a urcat la 230 lei in perioada aprilie – decembrie. Cota maxima, aferenta castigurilor de peste 11.500 lei, era de 1.150 lei.
„Este obligatoriu sa platesti cota minima pentru un punct de pensie. Cand valoarea punctului de pensie era de 1.150, inseamna ca se ajungea la 5.750 punctaj maxim. Cota maxima acum ar fi de 12.500. In trecut, daca aveai incasari de 6.000 de lei, plateai contravaloarea a doua puncte de pensie. Noi ca avocati avem Casa de Pensii proprie si se pot plati maxim cinci puncte. Insa noi nu avem pensii de cinci puncte in Vrancea, ci in jur de 4,96 cea mai mare”, ne-a declarat avocata Petria Prepelita, presedintele Casei de Pensii – Filiala Vrancea.
Este posibil si ca majorarea cotelor obligatorii sa aiba legatura si cu imposibilitatea unor barouri de a achita pensiile. Aceasta pentru ca, fiind un sistem propriu, pensiile actualilor pensionari sunt platite din contributiile actualilor contribuabili. Si, potrivit unui studiu UNBR, „exista numeroase filiale care, odata cu majorarea sarcinilor de plata ajung sa aiba in mod constant deficite care, din perspectiva actuala a dinamicii veniturilor si cheltuielilor, tind sa se cronicizeze”.
„Vrancea poate plati pensiile, stam bine la acest capitol. Cotele se platesc, insa trebuie sa stii si cum sa gestionezi banii. Avantajul este insa ca ai posibilitatea ca atunci cand atingi varsta de pensionare sa mai poti inca profesa”, ne-a mai spus avocata Prepelita.
O alta solutie luata in calcul pentru a atenua problemele din sistemul de pensii sunt investitiile. Insa, de cele mai mult ori, si acestea s-au dovedit a nu aduce mari avantaje financiare. Ultimile discutii in acest sens s-au purtat in cadrul Consiliului UNBR, insa se pare ca avocatii nu mai sunt dispusi sa arunce fonduri pentru afaceri neprofitabile.
„Am discutat investitiile, insa am stabilit ca nu vom aproba nimic momentan. Propunerile erau lipsite in totalitate de studii, nu se explica scopul investitiilor, daca exista garantia ca vor fi rentabile. In martie sunt obligati sa prezinte acest studiu si vom vedea daca vom aproba. Eu am facut aceasta propunere, s-a supus la vot, iar tot consiliul a fost de acord cu mine”, a subliniat decanul Ioanovici. Nicoleta Cristea, avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!