Condamnare la CEDO: Romania trebuie sa plateasca unui detinut vegetarian despagubiri de 3.000 de euro

 

Detinutii au dreptul de a avea un regim alimentar în conformitate cu credintele lor religioase, a amintit marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), dându-i dreptate unui detinut budist care a cerut mese vegetariene în celula în care este închis în România, transmite AFP. Barbatul ar urma sa fie despagubit cu 3.000 de euro de statul român.

cedoRefuzul autoritatilor române de a-i furniza un regim vegetarian detinutului moldovean Ghennadii Vartic, condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare si ajuns în prezent la vârsta de 40 de ani, reprezinta o încalcare a libertatii sale de religie, potrivit judecatorilor europeni.

Totusi, aceasta decizie nu are un caracter definitiv: Bucurestiul are trei luni la dispozitie pentru a o contesta si a solicita o noua examinare a dosarului.

Pâna în 2007, reclamantul, crescut în spirit ateist si ulterior convertit la budism, s-a hranit în conformitate cu exigentele religiei sale cu ajutorul unor pachete ce îi erau trimise de catre familie. Dar dupa aceea legislatia a fost modificata, iar primirea unor astfel de pachete nu a mai fost permisa, ceea ce l-a constrâns pe Vartic sa manânce pâine cu margarina.

Drept urmare, detinutul a apelat la justitia locala, în van, în încercarea de a obtine niste meniuri conforme cu credinta sa. El a subliniat mai ales ca meniurile vegetariene de post pentru crestinii ortodocsi nu îl multumeau, din cauza ca aveau prea putine calorii. În replica, administratia penitenciara a sustinut ca regimul vegetarian nu era potrivit pentru Vartic din cauza hepatitei de care acesta sufera.

Pe de alta parte, în cursul procedurii în fata CEDO, autoritatile române au argumentat ca suspecteaza anumiti detinuti ca se convertesc la o anumita religie pentru a obtine o hrana mai buna. Dar nimic nu a putut dovedi ca acest lucru a fost valabil în cazul lui Vartic, au apreciat judecatorii de la Strasbourg. România ar urma sa îi achite despagubiri de 3.000 de euro reclamantului, daca decizia va deveni definitiva.(AS – autor: Bogdan Muresan, editor: Mihaela Toth), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie