Motivarea respingerii ordonantei presedintiale pentru retragerea jandarmilor din Pungesti, publicata de Judecatoria Vaslui

 

Magistratii de la Judecatoria Vaslui au publicat, luni, motivarea de respingere a ordonantei presedintiale pentru ridicarea statului de ‘zona speciala de siguranta publica” si repectarea dreptului la libera circulatie a cetatenilor din Pungesti, solicitata în instanta în cursul saptamânii trecute de Simona Niculescu, o activista pentru drepturile omului si specialista în drept european.

pungestiSimona Niculescu s-a deplasat înainte de a depune cererea de ordonanta presedintiala, la Pungesti, pentru a vizita tabara de rezistenta a protestatarilor, amplasata pe un teren situat lânga suprafata concesionata de Chevron. Reprezentantii Jandarmeriei i-au pus în vedere faptul ca poate patrunde pe respectivul teren doar în prezenta proprietarului si doar în grupuri de câte 3 – 4 persoane, reclamanta sustinând ca i-a fost îngradit dreptul la libera circulatie.

‘Aspectele de fapt relevate în sustinerea solicitarii adresate de reclamanta, astfel cum rezulta din mijlocul de proba administrat în cauza (…) nu sunt de natura sa creeze aparenta încalcarii dreptului de libera circulatie prin exercitarea unor abuzuri din partea Jandarmeriei Române. (…). Or, masura care se cere a fi luata, de interzicere a Jandarmeriei Române de a nu mai conditiona temporar (pâna la finalizarea protestelor) accesul persoanelor în zona, de identificarea lor si justificarea unui interes, pâna la solutionarea actiunii de fond, este de natura a produce de fapt efecte ireversibile în contextul necesitatii asigurarii continue a ordinii si linistii publice. Luarea unei asemenea masuri ar echivala în mod necesar cu prejudecarea fondului, ceea ce denota neîntrunirea conditiei contrare a ordonantei presedintiale’, se arata în motivarea instantei.

Magistratii au precizat, totodata, ca stabilirea încalcarii dreptului la libera circulatie prin acte abuzive din partea autoritatilor care actioneaza în baza unor decizii administrative reprezinta o chestiune de fond care va fi analizata în cadrul dosarului nr. 8135/333/2013, aflat pe rolul Judecatoria Vaslui.

Simona Niculescu a anuntat, luni, ca va depune apel la decizia de respingere a ordonantei presedintiale.

Duminica, 8 decembrie, reprezentantii Jandarmeriei au anuntat ca Pungesti a fost declarata ‘zona speciala de siguranta’, din cauza incidentelor violente din ziua precedenta, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari ar fi distrus gardurile amplasate pe terenul concesionat de Chevron, unde se lucreaza pentru amenajarea platformei pe care urmeaza sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist din judet.(AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Fratila), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie