Proiectul de lege privind vanzarea de terenuri agricole, discutata marti in procedura de urgenta, in Camera Deputatilor

 

Proiectul de lege privind masurile de reglementare a vânzarii-cumpararii de terenuri agricole de catre persoane fizice se discuta astazi în procedura de urgenta în Camera Deputatilor. De la 1 ianuarie 2014, cetatenii straini vor putea cumpara teren în România, pe persoana fizica.

Teren de vanzareAstazi, pe ordinea de zi pentru sedinta Camerei Deputatilor, figureaza proiectul de lege ce reglementeaza procesul de vânzare cumparare a terenurilor agricole situate în extravilan de catre persoanele fizice, un act normativ mult asteptat de catre investitorii straini, în contextul în care de la 1 ianuarie 2014 strainii persoane fizice vor avea dreptul sa cumpere pamânt în tara noastra. Mai mult, ca urmare a intrarii în vigoare a acestei legi organice, în România va aparea o noua institutie-Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF)-care va lua fiinta prin desfiintarea Agentiei Domeniului Statului cu scopul de a gestiona procesul de vânzare-cumparare de terenuri. Proiectul a fost adoptat de Senat în sedinta din 9 decembrie si înregistrat o zi mai târziu la Camera Deputatilor pentru dezbatere. În acest caz, Camera Deputatilor este Camera decizionala.

Statul va controla tranzactiile cu terenuri

De departe cea mai disputata masura stipulata în proiectul de lege se refera la înfiintarea AARPF,institutia nou creata pe structurile Agentiei Domeniului Statului. Astfel, potrivit formei adoptate de Senat, aceasta institutie: asigura publicarea ofertelor de vânzare – cumparare pe site-ul propriu;asigura verificarea exercitarii dreptului de preemtiune;verifica îndeplinirea conditiilor legale de vânzare – cumparare de catre potentialul cumparator, prevazute de prezenta lege;emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare – cumparare al terenurilor cu destinatie agricola; înfiinteaza, gestioneaza si administreaza baza de datelor primite de la structurile judetene ale Autoritatii si constata contraventiile si aplica sanctiunile prevazute prin prezenta lege.

„Aceasta agentie va pune monopol pe tot ceea ce înseamna informatie privind vânzarea de terenuri în România. Vânzarea-cumpararea este o actiune privata, între doua entitati private. Pâna si notarul care autentifica un astfel de act este privat. Ce sa caute statul în aceasta ecuatie? Este posibil ca dupa aparitia acestei Agentii sa ma trezesc (în calitate de arendas n.red) cu cineva pe teren care sa îmi spuna ca este noul proprietar si trebuie sa plec. Este doar o lege care favorizeaza apritia „baietilor destepti” în agricultura”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cine va putea cumpara teren agricol în România

Dupa numeroase variante prin care se impuneau o multitudine de conditii celor care doreau sa cumpere terenuri pe persoana fizica în România, dar care au fost respinse de Comisia Europeana, forma care a trecut de Senat da libertate aproape totala cumparatorului. „Prevederile prezentei legi se aplica persoanelor fizice, cetateni români, respectiv cetateni ai unui stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European, precum si apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European”, se specifica în proiectul de act normativ.

Totusi, „înstrainarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, arendatilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de pâna la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si statul român, în aceasta ordine, la pret si în conditii legale”. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie