Conferinta „Medierea in materie penala”
(…)Cele mai multe acorduri sunt pe latura civila pentru ca la aceasta medierea este aplicabila si la celelalte cauze penale, nu numai la cele in care raspunderea penala este inlaturata ca urmare a retragerii plangerii prealabile sau impacarii partilor. Dar asta seamana mai mult cu medierea in civil, asa ca nu ridica prea multe probleme, asa cum este pe latura penala.
De asemenea, s-a ridicat problema ce face organul judiciar daca partea vatamata intr-o infractiune renunta la intelegea din acord si depune o noua plangere prealabila impotriva aceleeasi persoane si legat de aceeasi fapta. Aceasta noua plangere poate fi respinsa de procuror pe motiv ca actiunea penala nu mai poate fi pusa in miscare sau exercitata pentru ca a intervenit unul din motivele care impiedica acest lucru: acordul de mediere, conform art. 10 CPrPen. Avem de asemenea si prevederea din legea speciala in domeniu nr. 192/2006 art. 69:
“(1) În cazul în care procedura de mediere se desfasoara înaintea începerii procesului penal si aceasta se închide prin împacarea partilor, persoana vatamata nu mai poate sesiza, pentru aceeasi fapta, organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata.”
Si pana acum partile se mai intelegeau si la politie si la parchet si mai ales la instanta, dar nu intr-o forma clara, aprofundata, definitiva, ci de suprafata, oneroasa, poate temporara, iar conflictul ramanea si reizbucnea poate din nou, la cea mai mica ofensa ori noua fapta.
Iar in noul Cod de procedura penala este prevazut la art 16 lit g (noua plangere respinsa de procuror in aceeasi cauza). Mediator Constantin Asofronie
Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!