Uniunea Europeana doreste introducerea unui set de bune practici pentru a reduce impactul restructurarilor si concedierilor

 

UE prezinta o serie de bune practici pentru a reduce impactul restructurarilor si al concedierilor asupra lucratorilor si conditiilor sociale.

ueRestructurarile afecteaza toate tarile din Europa si reprezinta o problema reala in contextul recesiunii. Din 2002 si pana in prezent, in UE s-au inregistrat peste 16 000 de operatiuni de restructurare, care au dus la pierderea neta a peste 2 milioane de locuri de munca.

UE urmareste sa stopeze aceasta tendinta prin introducerea unui set de bune practici pentru intreprinderi, lucratori, sindicate, organizatii patronale si administratii publice.

Pornind de la rezultatele consultarii publice lansate pe aceasta tema, UE a elaborat o serie de orientari bazate pe experienta societatilor comerciale. Orientarile abordeaza preocuparile tuturor grupurilor implicate si propun modalitati prin care intreprinderile pot sa anticipeze restructurarea si sa gestioneze procesele specifice.

Se spera ca bunele practici publicate vor ajuta intreprinderile sa anticipeze mai bine nevoile si competentele necesare pe piata fortei de munca si sa vina in sprijinul lucratorilor concediati care isi cauta un alt loc de munca. Printre masurile specifice se numara:

  • monitorizarea strategica pe termen lung a evolutiilor pietei
  • urmarirea permanenta a nevoilor in materie de competente si locuri de munca
  • furnizarea de formare si consiliere profesionala pentru lucratorii afectati si sprijinirea acestora pentru a-si gasi noi locuri de munca
  • implicarea unor organisme externe – autoritati publice, universitati, centre de formare
  • valorificarea la maxim a fondurilor UE pentru promovarea crearii de locuri de munca.

Planurile UE vizeaza nu doar sa ofere exemple de bune practici, ci si sa contribuie la mentinerea competitivitatii intreprinderilor pe termen lung. In plus, ele tin cont de contextul mai larg al impactului economic si social pe care restructurarile il au asupra oraselor si regiunilor afectate.

UE incurajeaza guvernele statelor membre sa sprijine si sa promoveze aceste orientari si sa ia in considerare aplicarea acestora in cazul angajatilor din sectorul public. Pana in 2016 se va intocmi un raport care sa analizeze in ce masura ar fi necesare actiuni suplimentare si eventuale noi norme europene. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie