Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in legatura cu situatia de la Pungesti

 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legatura cu situatia de la Pungesti, unde reprezentantii institutiei s-au deplasat pentru a discuta cu oficialitatile din cadrul primariei, reprezentantii Janadarmeriei si cu participantii la proteste, verificarile fiind în curs de desfasurare.

avocatul poporului„În exercitarea atributiilor conferite de lege, reprezentantii institutiei Avocatul Poporului s-au deplasat în comuna Pungesti, unde au discutat cu oficialitatile din cadrul primariei. De asemenea, au fost initiate întâlniri cu reprezentantii Jandarmeriei si urmeaza sa aiba loc discutii cu participantii la protest. Verificarile sunt în curs de desfasurare, iar concluziile vor fi aduse la cunostinta opiniei publice”, se arata într-un comunicat al institutiei.

Politia Vaslui a constituit o „zona speciala de siguranta” în localitatile Silistea si Pungesti, dupa protestele fata de explorarea gazelor de sist în zona de catre compania americana Chevron.

Cererea de ridicare a restrictiilor de circulatie instituite, formulata de un reprezentant al protestatarilor, a fost respinsa, joi, de Judecatoria Vaslui.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul judetean Vaslui-Gârceni, fata de intentia Chevron de a amplasa în zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata în concesiune de catre Chevron. Initial, protestul a fost pasnic, însa la un moment dat protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns în poarta suprafetei îngradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere si aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de catre Chevron. Totodata, oamenii au început sa traga de gardurile împrejmuitoare reusind sa le darâme aproape în totalitate.

Câtiva dintre protestatari au fost ridicati si dusi în masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, în timp ce altii s-au întins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona, manifestantii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe sosea au fost luati pe sus de catre jadarmi si dusi pe marginea soselei.

În urma acestor incidente, Politia Vaslui a constituit o „zona speciala de siguranta” în localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati în vederea explorarii gazelor de sist, iar numarul fortelor de ordine a fost suplimentat considerabil.

Astfel, printr-o dispozitie a sefului Politiei Municipale Vaslui, în localitatile Silistea si Pungesti, precum si pe sectorul de drum judetean care leaga cele doua sate, a fost suplimentat considerabil numarul fortelor de ordine care patruleaza, fiind vorba în special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria si Politia au instituit filtre pe drumul judetean Vaslui – Gârceni, la Silistea si la Pungesti, iar orice persoana care trece prin zona este legitimata de catre fortele de ordine.

Totodata, jandarmii nu permit oprirea masinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului detinut de Chevron.

Incidente între jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si în 2 decembrie, când Chevron a început lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi.

În 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea în judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist în România, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului în perimetrul de la Silistea. Laura Mitran,  mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie