Medierea intra cu brio in mediul de afaceri

 

Societatile de constructii, agentiile imobiliare, bancile sau medicii sunt doar câtiva dintre clientii constanti ai specialistilor în mediere. Aceasta este procedura care împiedica orice conflict sa ajunga în instanta. Cu toate acestea, medierea nu este foarte raspândita în regiunea Moldovei.

mediereObligatorie în solutionarea conflictelor de pe data de 1 august, medierea este, din pacate, o solutie care nu a ajuns la urechile multor manageri de companii din Iasi. Cu toate ca în vestul tarii procedura este destul de raspândita, antreprenorii ieseni se lasa cu greu convinsi sa renunte la procese si la timpii de asteptare morti din salile de judecata. De aceea, Camera de Comert si Industrie Iasi a adus în fata mediului de afaceri pe unii dintre cei mai buni specialisti în domeniu. „Am colaborat cu societati de constructii, cu companii germane, în domeniul medical, bancar, am mediat conflicte de munca, contacte de închiriere sau servicii prestate de agentii imobiliare. Deschiderea pe Iasi a societatilor este mult mai mica decât în alte regiuni ale tarii”, a precizat mediatorul Liliana Stefan.

Aceasta a prezentat o serie de cazuri privind aplicarea tehnicilor de mediere în conflictele de afaceri. „O renumita societate de constructii din Iasi s-a aflat în conflict deschis cu una de prestari servicii din Alba Iulia. Cei din Alba au solicitat procedura de mediere, dar compania ieseana nu a vrut sa auda de acest lucru. M-au trimis direct la avocat. Am insistat mult pentru ca managerul sa ma primeasca. Pâna nu i-am spus eu, managerul iesean nu stia nimic despre mediere, cu toate ca era datoria avocatului sa îi spuna despre acest lucru”, a povestit mediatorul.

500 de lei medierea

Un exemplu de succes al specialistului în mediere a fost reprezentat de o companie care plasa ieseni la munca în Germania, în domeniul constructiilor. „6 persoane au reclamat firma. Conditiile de lucru erau mizere, salariile nu erau platite la timp, nu li se dadea ratia de mâncare, iar în România, cu toate ca li s-a promis acest lucru, nu li s-a platit contributia la CAS. Dupa procedura de mediere, acestia si-au luat banii, inclusiv pe contractele pe care le aveau încheiate în Iasi si le-au fost achitate darile peste tot”, a completat Liliana Stefan.

Cu toate acestea, domeniul în care ieseanca activeaza nu este unul scutit de evenimente neplacute. Remuneratia pentru serviciile prestate este unul dintre aspectele la care orice practician trebuie sa aiba grija. Multa lume are credinta ca medierea este un serviciu oferit gratuit. În fapt, doar informarea, faza care precede activitatea propriu-zisa de mediere este gratuita, iar restul serviciului este taxat, în general, în urma unei negocieri. Tarifele, însa, sunt în medie de 500 de lei. (Dana Chiru)

„Taxele în instanta sunt diminuate cu 50% daca se apeleaza la procedura de mediere si se face dovada acestui lucru. Si o reducere de 20% este mare, dar de 50%!” Mediator, Liliana Stefan

Dana Chiru, ziarulevenimentul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

1 comentariu

  1. maria spune:

    Felicitari d-na mediator! Sunteti un model pentru mediatorii din Moldova.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie