Camera de Comert Americana in Romania considera ca propunerea spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare, umbreste democratia

 

Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fara a fi dezbatute sau a se regasi pe agenda publica, sunt de natura a umbri mecanismele democratice, considera reprezentantii AmCham.

AmCham Romania, Camera de Comert Americana în Romania„Suntem preocupati de necesitatea substantierii responsabile, si nu circumstantiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, în cadrul comisiilor de specialitate si în plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fara a fi dezbatute sau a se regasi pe agenda publica, sunt de natura a umbri mecanismele democratice. Dezaprobam tentativele de adoptare facila si fara consultari de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii coruptiei, reglementarii conflictului de interese, lobby-ului si rolului Camerei de Comert a României”, se arata într-un comunicat al Camerei de Comert Americana în România (AmCham Romania).

Mai mult, reprezentantii uneia dintre cele mai importante organizatii de investitori straini din România sunt îngrijorati de ineficienta, opacitatea si tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern si o parte din ministerele de resort privind masuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri si populatiei, în special în arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolventa companiilor, infrastructura, achizitiile publice, transparenta procesului legislativ si combaterea coruptiei.

„În perimetrul fiscalitatii, în contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, AmCham Romania a sprijinit initiativa Ministerului Finantelor Publice, formulând, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de sugestii concrete în directia modernizarii legislatiei fiscale. Efortul nostru s-a concretizat în sute de ore de munca specializata, consumate în mod voluntar pe parcursul a sapte luni de munca sustinuta alaturi de specialistii Ministerului Finantelor Publice”, se precizeaza în comunicat.

În acelasi timp, AmCham a urmarit sustinerea ANAF în proiectul de reforma finantat de Banca Mondiala, prin identificarea de masuri care sa impulsioneze conformarea voluntara a contribuabililor si reducerea evaziunii fiscale.

Prioritatile si solutiile identificate de grupurile comune de lucru AmCham-FIC, care au reunit cei mai importanti experti fiscali independenti si reprezentanti cheie ai comunitatii de afaceri, au fost fundamentate în mod obiectiv si au avut drept scop esential modernizarea si reformarea sistemului fiscal national în beneficiul cresterii competitivitatii economice a României în Uniunea Europeana si în lume.

„Demersurile pentru sustinerea initiativelor Ministerului Finantelor Publice si ANAF s-au materializat în recomandari, propuneri si solutii puse la dispozitia acestora în mod gratuit. În ciuda eforturilor si disponibilitatii noastre, doar o mica parte din aceste recomandari a fost retinuta de catre autoritati, un exemplu de salutat fiind progresul înregistrat în privinta legislatiei fiscale privind holdingurile. Cele mai multe recomandari au fost fie ignorate, fie amânate pentru reanalizare si eventuala implementare într-un viitor incert, în detrimentul nevoilor actuale ale economiei si societatii românesti”, afirma sursa citata.

De asemenea, oamenii de afaceri reclama din nou masurile privind introducerea unor noi taxe, menite sa „copleseasca” mediul de afaceri autohton, la fel ca birocratia extensiva si prevederile legale care pot fie descuraja conformarea voluntara si perpetua evaziunea fiscala în conditiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenti, care se conformeaza legislatiei în vigoare, fie pot conduce la initierea unor proceduri judiciare si de infringement împotriva României.

„Printre aceste masuri arbitrare, menite a descuraja investitiile românesti si straine si initiativa privata, adoptate fara consultarea mediului de afaceri si în afara procesului de rescriere a legislatiei fiscale românesti, putem enumera: obligativitatea TVA la încasare, taxa asupra constructiilor speciale, noua modalitate de calcul a accizelor si introducerea accizei de 7 eurcenti la benzina si motorina, proceduri greoaie menite a genera întârzieri în rambursari de TVA (ce au dus deja la initierea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene)”, se mai spune în comunicat.

AmCham România este una dintre cele mai reprezentative asociatii profesionale de afaceri, înfiintata în anul 1993 de un grup de companii americane. Organizatia reuneste în prezent 350 de companii americane, internationale si locale, cu investitii cumulate de peste 20 miliarde dolari si 200.000 de locuri de munca create în România. Cristina Cuncea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie