Statul roman a pierdut procesul cu fratii Ioan si Viorel Micula, patronii grupului de firme European Drinks

 

Statul român a pierdut procesul cu fratii Ioan si Viorel Micula, patronii grupului de firme European Drinks, intentat la Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondiala.

ciocanelContactat de ECONOMICA.NET, Viorel Micula a spus ca grupul de firme a investit peste 2 miliarde de euro în România si vrea sa continue investitiile, dupa aceasta decizie a tribunalului arbitral. “Din câte stim noi, sentinta este cam definitiva. Acum mingea este în terneul statului. Tot ce vrem noi este sa pastram locurile de munca. Suntem cel mai mare investitor suedez în România, am investit peste 2 miliarde de euro, vrem sa continuam investitiile”, spune Viorel Micula. Întrebat daca va dori de la stat banii cash, sau ar accepta si altceva în contrapartida, Micula s-a eschivat de la un raspuns direct. „Repet, tot ce vrem e sa continuam investitiile, sa pastram locurile de munca si sa cream unele noi”, a precizat acesta.

Statul român a pierdut procesul de arbitraj cu grupul de firme European Drinks, al oamenilor de afaceri Ioan si Viorel Micula, intentat acum 8 ani, si trebuie sa plateasca celor doi oameni de afaceri daune de circa 250 de milioane de dolari.

Este primul proces pe care România îl pierde la Curtea de Arbitraj International (ICSID). Decizia finala nu a fost înca publicata pe site-ul ICSID, dar a aparut pe site-ul specializat avocatie.ro. care citeaza IA Reporter, un site specializat pe protectia investitorilor în fata Guvernelor.

Statul român se vede acum obligat sa plateasca daune pentru ca, acum opt ani, a anulat facilitatile fiscale acordate grupului de firme European Drinks, careia i se cuveneau pentru ca a investit într-o zona defavorizata. European Drinks era, la acea vreme, cel mai mare grup românesc din industria alimentara, iar investitiile au fost concentrate în judetul Bihor, unde grupul a deschis mai multe fabrici de procesare.

Facilitatile au fost acordate pentru 10 ani, dar dupa cinci ani au fost retrase.

Fratii Ioan si Viorel Micula sunt însa si cetateni suedezi (au emigrat în timpul perioadei comuniste, dupa care s-au întors dar si-au pastrat cetatenia acordata de statul scandinav) si, în aceasta calitate au dat în judecata statul român la ICSID, pentru ca România si Suedia au un tratat bilateral de protejare a investitiilor.

Alaturi de firma internationala  Freshfields Bruckhaus Deringer, statul român a fost reprezentat de casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Solicitati pentru un punct de vedere, cei de la NNDKP au spus ca „din ratiuni de confidentialitate nu pot furniza un raspuns pe aceasta tema”.

Fratii Micula, afaceri si avere în declin

În anii ’90 Ioan si Viorel Micula, proaspat întorsi din Suedia, puneau bazele a ceaa ce urma sa devina cel mai mare grup din industria alimentara, European Drinks and Food., cu afaceri cumulate de aproape un miliard de euro la nivelul anilor 2007-2008. Daca la acea vreme, firma batea Coca Cola-România fiind una dintre putinele tari europene în care se întâmpla asta, afacerile au intrat încet-încet, în declin, ajungând la doar 40% fata de perioada de vârf. Fratii Micula au mai investit si în agricultura, turism si media, dar cel putin în ulimele doua domenii afacerile nu au avut succesul scontat. Oamenii de afaceri au spus ca principala cauza a declinului afacerilor lor ar fi expansiunea din ultimii ani a pietei negre, mai ales pe segmentul bauturilor alcoolice
La jumatatea acestui an, firmele controlate de cei doi aveau datorii de circa 156 de milioane de lei catre stat, deci este posibil ca o parte din daunele pe care ar urma sa le primeasca de la stat sa se compenseze cu datoriile catre bugete.
Potrivit ultimei editii a topului 300 Capital al celor mai bogati români, 160 de milioane de euro, fiind pe locul 27 în clasament. În 2010, averea lor era de circa 600 de milioane de euro, iar cei doi erau în top 10 al celor mai bogati români. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie