Laura Codruta Kovesi: DNA nu a fost consultata privind modificarile la Codul Penal. Nu a existat o dezbatere publica

 

Sefa DNA, Codruta Kovesi, a declarat joi, la Gândul Live, ca institutia pe care o conduce nu a fost consultata privind modificarile la Codul Penal adoptate marti de Camera Deputatilor si nici nu a existat o dezbatere publica pe marginea acestora.

Laura Codruta Kovesi, Foto: Avertismentul.ro

Laura Codruta Kovesi, Foto: Avertismentul.ro

„Nu a fost o dezbatere publica, proiectul nu a fost publicat pe site. Cred ca ar trebui sa fim consultati, pentru ca noi suntem primii care aplicam aceasta lege”, a spus ea.

Kovesi a subliniat, la Gândul Live, referitor la scoaterea parlamentarilor din categoria functionarilor publici, ca urmarile acesteia sunt „destul de grave”.

„Consecintele sunt destul de grave pentru infractiunile de coruptie comise de parlamentari. Ei ar fi scosi din sfera persoanelor care pot fi cercetate pentru fapte de coruptie. Noi avem peste 28 de dosare trimise la instanta în care senatori sau deputati au fost trimisi în judecata pentru fapte de coruptie. DNA a trimis în instanta peste 100 de dosare cu primari cercetati pentru fapte de coruptie”, a spus sefa DNA, precizând ca între beneficiarii prevederii se vor numara si ministrii care erau parlamentari la data comiterii faptelor.

Codruta Kovesi a adaugat, în acelasi context, ca în categoria functionarilor publici trebuie incluse toate persoanele platite din bani publici. În caz contrar, avertizeaza ea, cei scosi din aceasta categorie nu vor mai putea fi cercetati, de pilda, pentru luare de mita.

„De ce un procuror sau un politist poate fi cercetat, iar un senator sau un deputat nu poate fi cercetat?”, a întrebat, retoric, Kovesi.

Sefa DNA a comentat modificarile Codului Penal adoptate marti de Camera Deputatilor si drept „privilegii si imunitati” pentru persoane care „au deja anumite privilegii”.

„As spune ca nu trebuie sa cream privilegii si imunitati pentru persoane care oricum au deja anumite privilegii. Un magistrat, când este trimis în judecata, este suspendat din functie, în timp ce parlamentarii merg în continuare si voteaza legi. Un parlamentar condamnat pentru fapte de coruptie a mers sa voteze aceasta lege (modificarea Codului Penal – n.r.), iata un exemplu. (…) Daca un senator sau deputat comite o infractiune minora, poate fi cercetat. În schimb daca primeste 500.000 de euro mita sau 300.000 de euro sa voteze o lege, nu poate fi cercetat „, a mai spus Kovesi.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta în Codul Penal.

Tot marti, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici, el mentionând ca „nu putem confunda Presedintia si Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.

Seful statului a mai spus ca modificarile la Codul penal adoptate marti de Camera Deputatilor sunt „dramatice” si „darâma zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie” precum DNA sau ANI.

PDL a depus, joi, la Curtea Constitutionala, doua sesizari în legatura cu modificarile adoptate marti de Camera Deputatilor la Codul Penal, una vizând definirea functionarului public si cealalta referindu-se la conflictul de interese.

Si Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a sesizat, joi, Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului penal care au fost aprobate marti de Camera Deputatilor.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a aratat ca, în urma modificarilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimisi în judecata pentru fapte de coruptie sau asimilate acestei infractiuni ar putea sa fie achitati, iar cei aflati în detentie, prin condamnari definitive, ar putea fi pusi în libertate.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul sau, modificarile aduse Codului Penal, subliniind ca nu le-a primit spre avizare, asa cum prevede legea. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a precizat, joi, într-un comunicat, ca nu avea obligatia sa ceara avizul CSM.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei si ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de catre deputati. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie