Fonduri europene in valoare de 325 de milioane de euro in urmatorii patru ani, pentru proprietarii sistemelor de irigatii
Organizatiile de proprietari care detin sisteme de irigatii au la dispozitie fonduri europene în valoare de 325 de milioane de euro în urmatorii patru ani pentru modernizarea sistemului, a declarat, miercuri, Valentin Apostol, director în Ministerul Agriculturii, în cadrul unei conferinte pe tema reindustrializarii României.
‘Trebuie înlocuite circa 500 de agregate de pompare. Organizatiile de irigatii vor depune documentatia la Ministerul Agriculturii, iar noi vom publica toate aceste date. Vor fi selectati acei producatori de pompe cu cel mai bun raport calitate-pret’, a spus Apostol, precizând ca ministerul este interesat sa promoveze productia româneasca de astfel de echipamente.
El a adaugat ca institutia pe care o reprezinta va pune la dispozitia producatorilor de pompe datele de contact ale organizatiilor utilizatorilor de apa din România.
‘Suma se împarte pe patru ani. Cred ca la începutul anului viitor deja vom putea vorbi despre primele actiuni pentru acesti bani. Documentatia este foarte laborioasa, dar e binevenita, pentru ca permite un control amanuntit’, a subliniat Apostol.
El a adaugat ca, pentru perioada 2007-2013, pentru irigatii a fost alocata o suma de 20 de milioane de euro, dar au fost depuse proiecte pentru 100 de milioane de euro, astfel ca Ministerul Agriculturii a fost nevoit sa suplimenteze suma pentru a acoperi cererile.
La finele lunii noiembrie, în cadrul Forumului Economic China-Europa Centrala si de Est, organizat la Bucuresti, Daniel Botanoiu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a afirmat ca România are nevoie de investitii de un miliard de euro pentru amenajarea si îmbunatatirea infrastructurii principale pentru irigatii si de 2,4 miliarde de euro pentru construirea Canalului Siret – Baragan si aducerea apei catre ferme.
„Numai pentru amenajarea si îmbunatatirea infrastructurii principale pentru irigatii avem nevoie de investitii de un miliard de euro, iar pentru construirea Canalului Siret – Baragan si pentru aducerea apei catre ferme si plante avem nevoie de investitii suplimentare de 2,4 miliarde de euro. Sistemul de îmbunatatiri funciare din România are nevoie de investitii, însa ofera si numeroase oportunitati”, a precizat Botanoiu, în fata reprezentantilor chinezi, care si-au aratat interesul de a investi în acest domeniu.
Acesta a subliniat ca, în acest sector, intentiile Ministerului Agriculturii si ale Guvernului sunt de a avea captari suplimentare de apa.
„Sunt momente, în special primavara, în care apa este în cantitati destul de mari, urmate de perioade de seceta, când avem nevoie de apa la plante, dar si de o crestere a capacitatii de stocare si a capacitatii agriculturii de a utiliza aceasta apa. Lucram la un nou mod de a gândi si de a aduce tehnologia în sistemele de irigatii, astfel încât sa diminuam costurile cu apa pentru irigatii, în care numai energia electrica reprezinta 85%. Intentiile Ministerului Agriculturii si ale Guvernului sunt de a avea captari suplimentare de apa”, a explicat Botanoiu.
Potrivit secretarul de stat, în 2013 exista o suprafata amenajata pentru irigatii de trei milioane de hectare, din care o suprafata viabila economic de 1,5 milioane hectare si o suprafata profesionala de numai 800.000 de hectare. Anul acesta s-au încheiat contracte de irigat pe o suprafata de 400.000 de hectare, din care 336.000 de hectare au fost realizate cu organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii.(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!