ANAF a publicat lista contribuabililor mari si mijlocii, ca urmare a modificarii criteriilor de clasificare din 2014

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat, pe site-ul propriu, lista contribuabililor mari si a celor mijlocii, ca urmare a modificarii criteriilor in functie de care sunt clasificati acestia de la inceputul anului viitor.

ANAFLa sfarsitul lunii noiembrie, ANAF a publicat doua acte normative, Ordinul ANAF nr. 3581/2013 si Ordinul ANAF nr. 3582/2013, prin care a stabilit noi criterii de clasificare a acestor contribuabili, incepand cu 1 ianuarie 2014.

Astfel, de la inceputul anului viitor, pentru stabilirea contribuabililor mijlocii si a celor mari, criteriul de baza, denumit si criteriul valoric agregat, va rezulta dupa agregarea urmatorilor 2 indicatori, care vor fi selectati, din punct de vedere economic si bugetar, in proportie de cate 50%:

  • volumul obligatiilor fiscale datorate, declarate de catre contribuabili;
  • cifra de afaceri raportata in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza actualizarea.

In plus, in cazul in care sunt in insolventa, contribuabilii mijlocii trebuie sa aiba creante fiscale totale, atat cele inscrise la masa credala, cat si cele acumulate ulterior deschiderii procedurii insolventei, mai mari de 3 milioane de lei.

Ordinul ANAF nr. 3749/2013 pentru aprobarea Listei marilor contribuabili si a Listei contribuablilor mijlocii aproba cele doua liste.

In plus, acest act normativ mentioneaza ca cele doua liste trebuie publicate pe portalul ANAF, in termen de 10 zile lucratoare de Ia data publicarii in Monitorul Oficial a Ordinului ANAF nr. 3581/2013 si a Ordinului ANAF nr. 3582/2013.

Astfel, potrivit acestor liste, anul viitor vor fi 2.500 de contribuabili mari, cu 25% mai multi decat anul acesta, si 25.997 de contribuabili mijlocii.

De asemenea, conform Ordinului ANAF nr. 3749/2013, marii contribuabili vor fi administrati de catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, iar cei mijlocii de catre administratiile judetene ale finantelor publice si de Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti prin Administratia fiscala pentru contribuabilii mijlocii.

Lista contribuabililor mijlocii 2014

Lista contribuabililor mari 2014

Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie