Conditii preferentiale la ofertele statului, cerute de micii investitori

 

Micii investitori doresc conditii speciale la ofertele publice derulate de statul român si au înaintat un set de propuneri catre autoritati, potrivit reprezentantilor Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital. Unii brokeri nu sunt de acord ca micii investitori sa beneficieze de tratament preferential, atragând atentia ca IPO-urile nu trebuie sa se transforme în protectie sociala.

mici investitori„Oferta Romgaz a demonstrat potentialul mare al investitorilor români de a finanta economia, care a fost subevaluat de toata lumea”, a spus Daniel Iancu, într-o prezentare facuta la Bursa de Valori Bucuresti, ieri. Domnia sa a adaugat: „Cea mai mare nemultumire a fost ca transa investitorilor mici a coincis cu cea a investitorilor mari. A fost inexplicabil, pentru ca, pâna acum, nu s-a mai întâmplat niciodata ca investitorii mici sa nu aiba transa lor. Fuziunea transelor i-a avantajat pe investitorii mari în detrimentul celor mici”.

*  Micii investitori propun ca subscrierile în limita a 5000 de euro sa fie alocate integral

Dupa oferta Romgaz, un grup de investitori a întocmit un set de propuneri pe care l-au transmis Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie si Ministerului Transporturilor.

„Estimam sa avem o mai mare întelegere la OPSPI”, a declarat Dumitru Beze, presedintele AIPC.

Investitorii doresc delimitarea clara a transelor de subscriere – investitori mici si investitori mari – si ca prospectul sa fie lansat cu minim doua saptamâni înainte de începerea ofertei pentru ca micii investitorii sa aiba timp sa studieze documentul.

Investitorii mici spera sa obtina unele avantaje legate de pretul ofertelor. Ei propun ca pretul sa fie cu minim 10% sub valoarea contabila, sa fie acordat un discount în raport cu media societatilor deja listate, sa fie acordat un alt discount de 5-10% pentru micii investitori, iar pretul sa fie stabilit la un raport PER (n.r. numarul de ani necesari recuperarii investitiei din dividende) de maxim 7,8.

Investitorii de retail mai vor sa le fie alocata o transa de 25% din întrea¬ga oferta, iar suma minima a subscrierilor sa fie diminuata la 2.000 de lei, de la 3.200 la Romgaz.

Pe transa mica, suma maxima ar trebui sa fie de 100.000 de euro, conform propunerii investitorilor mici.

O alta doleanta ar fi ca subscrierile în limita a 5000 de euro sa fie alocate integral, restul pro-rata.

Investitorii mai doresc si o pagina web unde sa primeasca raspunsuri la întrebari si sa existe optiunea ca emitentul sa poata suplimenta oferta.

Ideal ar fi ca listarea sa aiba loc doar la BVB, potrivit investitorilor, care s-ar multumi însa ca macar 70% din oferta sa ajunga pe Bursa noastra.

Micii investitori mai propun ca ASF sa faca controale inopinate la SSIF-uri pentru a verifica existenta banilor subscrisi.

*  Chis: „Doriti ca statul sa cedeze la preturi preferentiale actiunile din portofoliu”

Grigore Chis, directorul general al SSIF Broker, apreciaza ca implementarea propunerilor investitorilor ar putea reprezenta „o a doua cuponiada”.

Domnia sa le-a raspuns investitorilor: „Doriti ca statul sa cedeze actiunile din portofoliu, la preturi preferentiale. Nu cred ca trebuie facuta o protectie sociala prin aceste IPO-uri. Ma îndoiesc ca o firma privata va accepta astfel de conditii. Se doreste ca statul sa vânda la un pret mic, pentru ca, astfel, sa se faca o popularizare Bursei. Însa eu cred ca un IPO trebuie sa aiba succes indiferent de metoda.

Ca broker, nu cred ca voi reusi sa conving un emitent sa vânda ieftin catre investitorii mici si nici nu as fi de acord ca Bursa sa îmi impuna asa ceva”.

Dumitru Beze a subliniat ca nu doreste decât sa atraga atentia asupra importantei investitorului de retail.

Lucian Isac, directorul general al „Estinvest”, a nuantat: „Nu putem impune vânzatorului cum sa structureze ofertele. În cazul statului, trebuie sa-l facem sa înteleaga ca dezvoltarea pietei de capital presupune o anumita grija fata de investitorii locali”.

*  Octavian Molnar, IFB Finwest: „La fiecare investitor institutional, ar trebui sa existe 500 de investitori de retail”

Succesul unei oferte nu înseamna doar ca oferta respectiva se finalizeaza cu succes, ci ca, si peste doi ani de zile, cineva este interesat de acea companie, considera Octavian Molnar, director general „IFB Finwest”.

Domnia sa a declarat: „Noi, ca brokeri, ar trebui sa întelegem ca exista un conflict între cei trei participanti la o oferta – antreprenorul, investitorii institutionali si investitorii de retail.

Ca sa armonizezi cele trei interese, ar trebui sa îl facem pe antreprenor sa înteleaga ca este simplu sa vânda o data 20%, dar pe termen lung interesul este lichiditatea, care este data de investitorii de retail. Cred ca la fiecare investitor institutional ar trebui sa existe 500 de investitori de retail, daca nu vrem sa ne transformam într-o piata de «deal», cum , de fapt, suntem acum”.

*  Sobolewski: „Nu o sa vedem o crestere substantiala a transelor pentru investitorii mici”

La Romgaz, micii investitori au fost nemultumiti si de faptul ca bancile au acordat credite pentru subscriere, unii dintre ei spunând ca daca ar fi stiut de aceste practici, nu ar mai fi subscris deloc. Potrivit lui Daniel Iancu, investitorii ar fi putut sa cumpere actiuni, din piata, cu toti banii, în loc sa primeasca numai 7% din subscriere, la Romgaz.

„Trebuie sa ne comportam inteligent în fata acestei practici”, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Domnia sa a precizat ca este indiferent fata de practica bancilor sa acorde credite pentru subscrieri, ca atare, si ca bancile trebuie lasate sa îsi faca treaba.

Sobolewski a adaugat: „O solutie ar fi sa scadem nivelul de frustrare aferent faptului ca gradul de alocare este unul foarte redus, din cauza suprasubscrierii foarte mari.

Daca exista investitori care stau deoparte pentru ca ei cred ca mecanismul IPO nu are sens pentru ei, este o problema.

Trebuie sa avem în vedere interesul câtorva categorii de investitori, atunci când stabilim care ar trebui sa fie structura ofertei.

Nu o sa vedem o crestere substantiala a transelor pentru investitorii mici, pentru ca ei nu au o putere de cumparare mare.

Emitentul trebuie sa aiba în vedere o anumita stabilitate a pretului – care este atribuita investitorilor institutionali, prin natura lor.

Aceasta stabilitate este importanta. Dar si lichiditatea este importanta, care este atribuita investitorilor de retail. Trebuie sa ne gândim cum sa minimizam inconvenientele observate la alte tranzactii”.

În aceasta toamna, statul a derulat ofertele de vânzare „Nuclearelectrica”, la BVB, si „Romgaz”, prin actiuni la BVB si certificate de depozit (GDR) la Londra. Potrivit lui Ludwik Sobolewski, unii investitori care au cumparat GDR-uri intentioneaza sa le transforme în actiuni. Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie