Ion Dedu, mediator, membru al Consiliului de Mediere: Rolul mediatorului este de a analiza conflictul si de a certifica daca acel conflict se poate sau nu se poate media
Ion Dedu, mediator si membru al Consiliului de Mediere a prezentat in cadrul Conferintei „Medierea si mediul de afaceri”, care a avut loc la Targu-Mures, vineri, 6 decembrie, punctul propriu de vedere cu privire la legislatia medierii.
„Concilirea nu a functionat si nici nu ar fi putut functiona, pentru ca asa cum bine a punctat un antevorbitor, concilierea este tot un fel de mediere. Iti trebuie o a treia persoana. Practic era in derizoriu tot, partile se intalneau, incheiau un proces verbal ca sa se duca la instanta. Atunci aveam procedura prealabila, depunerii cererii catre instanta de judecata , iar astazi nu o avem si credeti-ma ca vb in cunostinta de cauza.” a spus Ion Dedu.
Referitor la ordonanta 90, Ion Dedu a afirmat ca a fost realizata de CSM si de Consiliul de Mediere pentru ca toata medierea intra in derizoriu fara dovada participarii la sedinta de informare. S-a punctat prin articole separate certificatul de informare si inadmisibilitatea cererii.
Ion Dedu si-a aratat aprecierea fata de mediatorul Kis Gianino despre care a spus ca „e un mediator intr-adevar patruns de mediere” , pentru faptul ca a ales sa se duca la parti acasa. „Da, asa trebuie. Sa mergem la parti acasa daca e nevoie, in asa fel incat sa-i convingem sa accepte medierea. Atentie, insa la neutralitate si impartialitate.” a spus Ion Dedu.
Cu privire la legislatia privind medierea din Italia, Ion Dedu a explicat ca spre deosebire de Romania, acolo unde semneaza avocatii este titlu executoriu.
„In Italia, prima sedinta de mediere este obligatorie in Romania, sedinta de informare este obligatorie. La ei, prima sedinta este gratuita, la noi sedinta de informare este gratuita. Ei mai au ceva in schimb, in plus: Acolo unde semneaza avocatii este titlu executoriu. Eu personal nu ma pronunt, pana nu se discuta mai pe larg problema si la noi.” a afirmat Ion Dedu.
Rolul mediatorului este de a analiza conflictul si de a certifica daca acel conflict se poate sau nu se poate media. In situatia in care una din parti nu se prezinta, mediatorul elibereaza un proces verbal. Practic acest proces verbal este o cale de comunicare intre mediator si judecator a mai explicat Ion Dedu.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!