Conturile datornicilor in orice stat din UE, vor putea fi blocate de creditori – Propunerea Comisiei Europene

 

Ministrii de justitie din statele membre au ajuns la un acord privind o abordare generala a propunerii Comisiei Europene referitoare la indisponibilizarea conturilor bancare pentru recuperarea creantelor transfrontaliere, atât pentru cetateni, cât si pentru întreprinderi.

comisia europeana1Noua ordonanta europeana va permite creditorilor sa blocheze fondurile în conturi bancare în aceleasi conditii în toate statele membre ale UE. Un element important este acela ca nu se vor efectua modificari ale sistemelor nationale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adauga doar o procedura europeana pe care creditorii pot opta sa o utilizeze pentru recuperarea creantelor transfrontaliere din alte tari membre ale UE.

Propunerea faciliteaza cererile transfrontaliere de recuperare si ofera creditorilor o mai mare siguranta cu privire la recuperarea datoriilor, sporind astfel încrederea în tranzactiile comerciale efectuate în cadrul pietei unice a UE.

Întreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) reprezinta 99% din întreprinderile existente în UE. Aproximativ 1 milion dintre acestea au probleme legate de creantele transfrontaliere si în fiecare an se renunta inutil la creante în valoare de pâna la 600 de milioane de euro din cauza ca întreprinderile considera ca este prea costisitor sau prea dificil sa fie implicate în litigii judecate în alte tari din UE. Si cetatenii sunt prejudiciati atunci când produsele cumparate online nu sunt livrate niciodata sau când un parinte aflat în strainatate nu plateste pensia alimentara.

Ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare se va afla la dispozitia creditorului ca o alternativa la instrumentele existente în temeiul legislatiei nationale. Aceasta va avea un caracter protector, ceea ce înseamna ca se va limita la blocarea contului debitorului, dar nu va permite efectuarea platilor catre creditor. Instrumentul va fi aplicabil doar în cazurile transfrontaliere. Ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare va fi emisa în cadrul unei proceduri ex parte, ceea ce înseamna ca va fi emisa fara ca debitorul sa aiba cunostinta de aceasta, permitând astfel obtinerea unui „efect de surpriza”.

Instrumentul prevede norme comune referitoare la competenta, conditiile si procedura de emitere a unei ordonante, un ordin de divulgare privind conturile bancare, modalitatile de executare a ordonantei asiguratorii de catre instantele si autoritatile nationale, precum si caile de atac pentru debitor si alte elemente de aparare a persoanei chemate în judecata.

Propunerea de regulament a Comisei va institui o noua ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare, ce va permite creditorilor sa blocheze suma datorata în contul bancar al debitorului. Aceasta ordonanta poate avea o importanta cruciala în cadrul procedurilor de recuperare a creantelor, deoarece îi împiedica pe debitori sa îsi retraga sau sa îsi lichideze activele pe durata necesara obtinerii si executarii unei hotarâri pe fondul cauzei. Acest instrument va creste sansele de recuperare cu succes a creantelor transfrontaliere.

„Progresele realizate astazi în cadrul negocierilor privind ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare este un pas înainte important pentru întreprinderile mici din Europa – care reprezinta coloana vertebrala a economiilor noastre. În aceste momente dificile din punct de vedere economic, întreprinderile au nevoie de solutii rapide pentru recuperarea creantelor restante. Acestea au nevoie de o solutie eficace la nivel european care sa garanteze ca banii ramân acolo unde sunt pâna când se pronunta o hotarâre în instanta în ceea ce priveste rambursarea fondurilor”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

Pentru a deveni act cu putere de lege, propunerea Comisiei trebuie adoptata de Parlamentul European si de statele membre ale UE în cadrul Consiliului (care voteaza cu majoritate calificata). romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie