Cu cardul electronic de sanatate in paturi de spital cu asternuturi rupte…

 

Românii vor avea card de sanatate anul viitor, promite presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Cea mai mare problema va ramâne însa subfinantarea spitalelor.

spital dotareCel mai important proiect al CNAS pentru anul 2014 este introducerea cardului electronic, care va stopa frauda din sanatate. „Atunci tot ceea ce înseamna în acest moment servicii medicale, indiferent ca sunt retete false, consultatii raportate dar neexecutate, investigatii de laborator închipuite, investigatii de imagistica nereale si asa mai departe, nu vor mai fi posibile. Frauda se va reduce foarte mult. Mai mult, vom putea urmari mai mult si mai bine felul în care pacientii sunt tratati, cum sunt purtati între diversi furnizori de sanatate, la ce nivel se rezolva problemele”, a declarat Cristian Busoi, presedintele CNAS, într-un interviu acordat Agerpres.

Bugetul alocat serviciilor medicale în 2014 este ceva mai consistent decât cel din acest an, însa problema subfinantarii spitalelor ramâne. „Ma bucur ca avem un buget mai consistent, astfel încât anul viitor sa reusim sa mentinem cea mai mare realizare din acest an care a însemnat de fapt aducerea la zi a platilor din sanatate, respectarea termenului european de 60 plus 30 de zile la farmacii, dar si la alti furnizori de servicii medicale. Cea mai spinoasa problema cred ca va ramâne cea a spitalelor, care reprezinta cel mai consistent buget dupa cel al medicamentelor, dar foarte apropiat ca si valoare”, a adaugat seful Casei.

Anul acesta, în luna decembrie, spitalele au fost tinute pe linia de plutire cu bani de la Fondul de rezerva. „În bugetul anului viitor o sa fie o foarte mica diferenta pe care o vom plati pentru servicii de anul acesta. Pentru 2014, pentru prima data în istoria de 15 ani a Casei, ne propunem sa reusim sa mentinem anul la zi si sa nu mai fim nevoiti ca în fiecare an sa reportam pierderi si cheltuieli pe anul viitor”.

CNAS împlineste, zilele acestea, 15 ani de la înfiintare. Cristina Lica, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie